Саопштења

ПЕТКОВИЋ: БИЋЕМО УЗ СВОЈ НАРОД НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 12.11.2022.

 

др Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

 

Последње најаве Kуртијевих функционера да такозване Безбедносне снаге такозваног Kосова могу да делују на територији читаве покрајине, укључујући и север, још једна је алармантна претња и злокобна најава из Приштине с циљем протеривања Срба са њихових вековних огњишта.

Свим међународним факторима јасно је да такозване KБС немају шта да траже на северу покрајине, али Kурти и његови посилни очигледно желе да крше посебно оне споразуме који чувају мир и гарантују безбедност Срба на Kосову и Метохији, јер тако хоће да се обрачунају са нашим народом у покрајини, посебно Србима на северу.

Према споразуму који је са властима у Приштини 2013. године потписао и гарантовао тадашњи генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмунсен недвосмислено се каже да било које војне формације из Приштине не могу деловати у четири општине на северу Kосова и Метохије, без претходног дуплог одобрења команданта Kфора и 4 градоначелника са севера Kосова и Метохије.

Та гаранција потписана је и донета истог дана када и Бриселски споразум, што додатно указује да је тај документ био и услов за Бриселски споразум.

Нека се у Приштини не играју ватром и престану да запаљивим изјавама, најавама и потезима додатно дестабилизују безбедносну ситуацију на Kосову и Метохији коју су већ нарушили својим једностраним и противправним и насилним потезима у вези са таблицама.

Београд никоме неће дозволити да од Срба на Kосову и Метохији прави глинене голубове и увек ће бити уз свој народ, а међународне мисије морају да се јасно одреде према оваквој неодговорној и опасној најави Kуртијевих сарадника који само желе сукобе, тензије и нове кризе.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА