ПЕТКОВИЋ: КУРТИ ЈЕ ЈЕДИНИ И ПРАВИ ФАКТОР НЕСТАБИЛНОСТИ НА КИМ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 07.10.2022.

др Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

Апсурдно је и излизано да Вјоса Османи напада председника Александра Вучића, када је  једини и прави фактор нестабилности на Косову и Метохији, али и шире, Аљбин Курти који свакодневно прети ратом, звецка оружјем и гради илегалне базе на северу КиМ.

Да у Приштини истински желе нормализацију односа, мир и стабилност, већ одавно је требало да формирају Заједницу српских општина која гарантује колективна права Србима, уместо што свакодневно расте број напада на Србе, њихову имовину, па чак и гробове.

Уместо поштовања споразума из дијалога, Османијева жели да градњу илегалних база, уз отимање земље Србима у Зубином Потоку и Лепосавићу, представи као владавину права? То има само у Приштини да се узурпација представља као владавина права, а поштовање споразума као безакоње, јер управо то ради Османијева, говорећи како никада неће формирати ЗСО.

Очекујемо да због овакве глорификације кршења споразума од стране Приштине, јасно реагује и међународна заједница и осуди изјаве које нису у духу дијалога и нормализације односа.

Нема ни једног јединог разлога да се Вјоса Османи толико плаши новинарског питања око формирања Заједнице српских општина, јер то је обавеза коју ће морати да испуни и то онако како је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године, а не онако како би она волела да убеди себе и западне амбасаде.

И за крај, ако је такозвани устав алфа и омега такозваног Косова, како то тврди Вјоса Османи, због чега још увек није спроведена одлука о повраћају 24 хектара манастирске земље Високим Дечанима?

Подсетићу је да је Устав Републике Србије наша једина алфа и омега и наш једини оквир деловања.