Саопштења

ПЕТКОВИЋ: СРБИ НА KОСОВУ И МЕТОХИЈИ НЕЋЕ ТРПЕТИ ТЕРОР ПРИШТИНЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 15.11.2022.

 

др Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

 

Једностраном одлуком о одржавању некаквих ванредних избора у четири српске општине на северу Kосова и Метохије и то уочи велике славе Светог Николе, власти у Приштини настављају да над Србима спроводе правно и институционално насиље, кршећи између осталог и тачку 11 Бриселског споразума.

Избори за српске општине, без Срба и српског народа, немају никаквог смисла и као такви осуђени су на пропаст.

Реч је о новом покушају Приштине да окупира север Kосова и Метохије, а све скривајући се иза некаквих изборних процеса у тренутку када својим једностраним и противправним акцијама Аљбин Kурти, Вјоса Османи и њихови посилни додатно подижу тензије на терену.

Ово је још један доказ да Приштина никада није ни желела институционалну сарадњу са Србима на Kосову и Метохији, већ напротив, само су настојали да спроведу и заокруже своју великоалбанску идеју и протерају Србе са њихових вековних огњишта.

Никаквим уценама и претњама неће Приштина успети да заплаши Србе који су напустили приштинске институције, јасно поручивши да је једини пут за повратак формирање Заједнице српских општина и укидање противправних и једностраних одлука о таблицама.

Међутим, у Приштини једино знају за насилне потезе, претње и звецкање оружјем и због тога сада Kурти улази у нову фазу обрачуна са Србима, једностраном одлуком о спровођењу изборних радњи на северу Kосова и Метохије, иако је свима јасно да је такав поступак јалов и узалудан, јер Срби на Kосову и Метохији не могу више да трпе терор Приштине и кршење основних људских права.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА