Вести

БРНАБИЋ: АКО БУДЕ ТРЕБАЛО УВЕШЋЕМО РЕСТРИКТИВНИЈЕ МЕРЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поново је апеловала на грађане да остану код куће и буду дисциплиновани и најавила да ће ако буде потребно бити уведене још ригорозније мере.

"Држава је до сада дала сву могућу подршку, али на грађанима је да ли ћемо борбу са корона вирусом да добијемо или не", истакла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће држава дати све од себе и у погледу довољног броја опреме, тестова, лекова, али је указала и на неодговорност и недисциплинованост одређеног броја људи, који, како је рекла, и даље не схватају да је по среди борба појединаца за цело друштво.

"Видим неодговорност код појединаца, посебно јуче исказану. Неки млађи људи вероватно размишљају - мене неће ухватити, а и да ме ухвати проћи ће. Али, то и није баш тако. Вероватно се код младих неће завршити смртним исходом, али то је систем великих бројева. Много људи се зарази, један одређени проценат и млађих ће завршити на респиратору", навела је Брнабић.

Премијерка је рекла да ми и данас имамо млађе људе на респиратору.

"Једино је њихов организам јачи па се изборе, али кад се заразите и у болници сте, узимате постељу и респиратор некоме ко нема толико шанси да се избори и излечи. Неозбиљним понашањем можда не доводите сопствени живот у опасност, али директно угрожавате живот старијих суграђана и хроничних болесника", објаснила је председница Владе Србије.

Брнабић је рекла да је Србија у четвртој недељи и још је на ногама, али да ако буде као јуче, такав дан ћемо платити.

Упозорила је и да улазимо у најтежи период и захвалила српском правосуђу што у овом тренутку прати борбу целог друштва и показује ефикасност и навела да тренутно 112 људи чека суђења.

Рекла је да тренутно на светском тржишту влада "отимачина" за респираторима те да је Србија успела да обезбеди довољне количине неопходне медицинске опреме засад, и изразила посебну захвалност председнику Србије Александру Вучићу за "даноноћни рад" на томе.

"У ненормалним околностима показао се огроман утицај, као и лични кредибилитет председника Републике. Очекујемо ускоро 480 нових респиратора који значе "480 па отприлике пута 3" у борби за живот грађана. Успели смо да обезбедимо 20 транспортних авиона са медицинском опремом и тестовима, још и пре 6. марта смо почели", рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да Србија данас има респиратора по глави становника више него најбогатије земље Европе.

Брнабић је рекла и да од данас ради лабораторија у Батајници, а припрема се и ветеринарски институт у Краљеву, који ће радити тестове за Ковид 19 како би се растеретио Торлак.

Премијерка је истакла и да су болнице добро опремљене, да има довљно тестова, као и да су повећани капацитети.

Навела је и да је обезбеђено преко апотека девет милиона маски за грађане.

Брнабић је додала да је досад стигло 8 авиона и да очекују још најмање 12 са помоћи и подршком.

Поновила је да ће пензије бити исплаћиване у целини 10. у месецу, а да ће 10. априла бити исплаћена и једнократна помоћ од 4000 динара.

Поручила је да сви који остају код куће помажу лекарима који раде даноноћно, да је то солидарност и да им тиме дају шансу.

“Улазимо у најтеже две недеље, надам се да неће бити трећа и четврта недеља, као што се десило у Италији и неким другим земљама”, упозорила је Брнабић.

Поводом исказане подршке и солидарности НР Кине и кинеских привредника, предузећа али и грађана, Брнабић је навела да ће се, када све ово прође, заложити за споменик пријатељства Србије и Кине.

“Ми и наш здравствени систем би без помоћи Кине били на коленима”, истакла је Брнабић.

Брнабић је навела и да у Србији ниједном није дошло до несташица што, како је рекла, није случај у неким од најразвијенијих земаља западне Европе.

Према њеним речима, без организоване државе, подршке војске и полиције посебно, Србија се не би тако добро држала данас.

“Тимски рад, када се ради као тим за грађане и државу, у кризним ситуацијама се показује као ефикасан. Захваљујући томе, Србија је у 4. недељи још на ногама и још се бори, а дан као јучерашњи, обележен недисциплином и несолидарношћу, свакако је да ћемо ми платити”, закључила је премијерка.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк