Вести

БРНАБИЋ: ФРАНЦУСКА ПРУЖА ПОДРШКУ СРБИЈИ НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ

Србија има пуну подршку Француске да споразуми које су потписали Београд и Приштина морају бити спроведени, поручила је у Паризу председница Владе Републике Србије Ана Брнабић после састанка са премијерком Француске Елизабет Борн.

Брнабић је након састанка новинарима рекла да Приштина мора да спроведе Бриселски споразум и пристипи формирању Заједнице српских општина, јер без тога нема смисла разговарати о другим предлозима.

Брнабић је, одговарајући на питање новинара, да ли је било речи о француско-немачком предлогу за нормализацију односа Београда и Приштине, истакла да управо због тога што једна страна на КиМ крши досадашње споразуме о нормализацији и одбија да их имплементира, нема смисла разговарати о новим предлозима.

"Нисмо разговарали о том предлогу зато што, пре било каквих нових предлога и пре било каквих разговора о новим споразумима, оно што је неопходно, сасвим природно и логично, јесте да се у потпуности имплементирају постојећи споразуми", рекла је Брнабић.

Истакла је да је на састанку било речи о томе да Србија има пуну подршку Француске да потписани споразуми морају да се спроведу.

Објаснила је да се не зна, уколико Приштина не имплементира своје обавезе из првог споразума о нормализацији, ко ће гарантовати примењивање било ког "другог споразума или било ког финалног споразума".

Навела је да је за њу најважније да Приштина крене у оснивање ЗСО и да се Срби, након тога, врате у институције, као и да се створи повољан амбијент на тим просторима, како би могли, евентуално, да се размотре и неки други предлози.

Брнабић је састанак са премијерком Француске оценила као јако добар и успешан.

"Драго ми је што ћу у наредном мандату Владе, заједно са премијерком Борн, радити на томе да додатно ојачамо политичке и економске односе две земље", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је на састанку највише било речи о продубљивању економских односа између Србије и Француске, истичући да је досадашња сарадња две земље на изузетно високом нивоу.

Подсетила је да су у Србију дошле и инвестирале многе француске компаније од "Вансија", који управља аеродромом Никола Тесла, преко "Суеза", који управља депонијом Винча, захваљујући којој ће се отпад користити као енергент до компаније "Мишлен", која је пети највећи извозник у Србији.

На састанку је било речи и о евроинтеграцијама Србије, рекла је Брнабић и истакла да Француска пружа континуирану подршку Србији на европском путу.

Брнабић је додала да је са Борн разговарала и о изменама Устава у области правосуђа, законима који треба да се промене, слободи медија и борби против организованог криминала и корупције.

"Рачунам на подршку Француске нашим евроинтеграцијама", рекла је Брнабић истичући да је Србија прва земља на Западном Балкану која је подржала нову методологију за предприступне преговоре која је дошла из Француске на иницијативу председника Емануела Макрона.

Поручила је да Србија наставља са реформама и да је то у интересу грађана Србије и додала да је Србија испунила све стандарде за отварање Кластера три - о конкурентности и економији, што је, каже, и била препорука Европске комисије свим чланицама ЕУ.

 

 

Извор: Танјуг