Вести

БРНАБИЋ: ФРАНЦУСКЕ ФИРМЕ У ЗНАЧАЈНОЈ МЕРИ ПРИСУТНЕ НА НАШЕМ ТРЖИШТУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са директором за Европу, Блиски исток и Азију при Француској развојној агенцији (AFD) Сирилом Белијеом о стратешкој сарадњи и партнерству у области инфраструктурних пројеката, енергетике транзиције и заштите животне средине.

Брнабић је истакла да је сарадња са Француском развојном агенцијом изузетно значајна, пре свега у областима енергетске транзиције и унапређењу енергетске безбедности и независности, као и спровођењу Зелене агенде, које је оценила као пројекте за будућност и стратешки циљ будуће владе.

Унапређење енергетске ефикасности и напори које предузимамо одредиће правац развоја енергетског сектора у наредним деценијама, навела је Брнабић и објаснила да је циљ истовремено и постизање безбедности у гасном сектору, кроз пројекат интерконекције са Бугарском, што је један од најважнијих пројеката који Србија реализује са Европском унијом.

Директор Француске развојне агенције истакао је да су, захваљујући заједничкој иницијативи, сарадњи и посвећености, у току пар година постигнути значајни резултати у спровођењу климатске политике и креирању институционалног окружења за развој Зелене агенде и достизању ЕУ стандарда.

Он је навео да је AFD посвећена наставку и проширењу сарадње са Србијом и у другим значајним областима, попут енергетске транзиције, кроз техничку и експертску подршку.

Брнабић је изразила уверење да ће се наставити сарадња и на пројектима који се тичу улагања у железничку инфраструктуру које Србија спроводи са овом француском агенцијом.

Брнабић је указала и на то да су француске фирме у значајној мери присутне на нашем тржишту, и изразила уверење да ће заједничких пројеката у будућности бити још више и у областима иновација, биотехнологије и вештачке интелигенције.

 

 

 

Извор: Танјуг