Вести

БРНАБИЋ: КИНА ЈЕ НАШ СВЕОБУХВАТНИ СТРАТЕШКИ ПАРТНЕР

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је путем видео-линка на Пуђијанг Иновационом форуму који се одржава у Шангају, у организацији Министарства науке и технологије НР Кине и Владе града Шангаја.

Пуђијанг Иновациони форум представља један од најзначајнијих скупова глобалних достигнућа у области иновација и технолошког развоја, а на церемонији свечаног отварања, видео порукама су се обратили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и премијер Кине Ли Кећианг.

Учешће наше земље на овом форуму представља јединствену прилику да партнерима из Кине, као и целог света, представимо Србију као једну од најперспективнијих инвестиционих дестинација у овом делу Европе, где поред изванредних услова за развој индустрије, постоји велики потенцијал за пословну сарадњу у областима иновација, истраживања и слично.

Брнабић је у свом излагању посебно истакла однос Србије и НР Кине у научно-технолошким иновацијама који осликава једнакост и узајамну корист, са нагласком да је Кина наш свеобухватни стратешки партнер и да наша земља жели посебно да развије још ширу сарадњу у областима о којима се говори на форуму, како би искористила будуће шансе дигитализације, унапредила повезаност и усавршила своју дигиталну трансформацију.

"Научно-технолошка и иновациона размена између Србије и Кине показује како земље различите величине и економске снаге могу савршено сарађивати на узајамно користан начин, истовремено подржавајући глобалну дигиталну интеграцију и подстичући прекограничну сарадњу. Наша сарадња се овде не завршава. Постоје многа нова и неистражена подручја за даље унапређење наших научних и технолошких веза и сигурна сам да ће Пуђијанг Иновациони форум створити бројне такве могућности, као и подстаћи бројне пословне и људске контакте", рекла је премијерка.

 

 

Извор: Танјуг