Вести

БРНАБИЋ: "МОЈА ПРВА ПЛАТА" ОСВОЈИЛА ПРВО МЕСТО И НАГРАДУ У БРИСЕЛУ

За програм "Моја прва плата", покренут током пандемије корона-вируса, Србија је у Бриселу добила награду за најбољу иницијативу у прошлој години, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је на рекла да је награда стигла јуче од организације "Emerging Europe", која окупља 23 земље централноисточне и југоисточне Европе и Кавказа.

"Тај програм је обезбедио да више од 17.000 младих у Србији добије прилику да стекне своје прво радно искуство", поручила је Брнабић истичући да ће тај програм бити настављен.

Брнабић је рекла да је "Моја прва плата" окарактерисана као иницијатива "која у центар економије ставља људе, смањује јаз између урбаног и руралног развоја и развија тржиште рада".

"Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали ће отићи да прими ту награду, а ми ћемо да наставимо са овим програмом и да покушамо додатно са привредом да подигнемо ову надокнаду коју они имају", поручила је Брнабић.

 

Извоз ИТ услуга у прва 4 месеца 740 милиона евра

Извоз ИТ услуга у прва четири месеца ове године достигао је 740 милиона евра, изјавила је Брнабић и упоредила га са 2016. годином када се тај износ односио на целу годину.

"Ми смо практично повећали три пута наш извоз (ИТ услуга) за шест година", рекла је Брнабић.

Навела је да у тешким временима потреса економије и нестабилности, све већу улогу у расту наше економије игра сектор услуга, што "показује и да наша економија и наша привреда постају све јаче и софистицираније".

Брнабић је изразила веру да ће се достићи циљ који је зацртан за ову годину, а то је да извоз "наше памети" преко ИТ услуга буде преко 2,5 милијарди евра.

"То је заједно са туризмом, што нам даје шансу да идемо преко четири одсто раста ове године", додала је Брнабић.

 

Извор: Танјуг