Вести

БРНАБИЋ: ПОДРШКА УСАИД СРБИЈИ У ПОДСТИЦАЊУ ЕКОНОМСКОГ РАСТА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са директорком за Европу и Евроазију Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Ерин Е. Мeки, која је први пут у посети Србији.

На састанку је разговарано о развојним приоритетима Србије, као и о областима у којима та агенција сарађује са нашом земљом од 2001. године у оквиру развојне помоћи Владе САД Србији.

Брнабић је представила приоритете реформске агенде Владе Србије, док је Мeки истакла посвећеност УСАИД у намери да настави да пружа подршку напорима Србије у јачању демократских институција и подстицања економског раста, предвођеног приватним сектором.

Током разговора, Брнабић и Мeки су се посебно осврнуле на енергетски сектор, његову одрживост, стабилност и независност, енергетску диверзификацију, као и заштиту животне средине, како би се обезбедиле све енергетске потребе Србије.

Брнабић је информисала своју саговорницу о напретку наше земље у подршци технолошком предузетништву, што води Србију ка циљу да постане још снажнији центар у области иновација који има потенцијал за отвaрање нових радних места за младе.

На састанку је било речи о подршци УСАИД-а овим напорима кроз активности у пројектима „Предузми идеју” и „Србија иновира” који раде на окупљању релевантних страна како би се створио јак систем који подржава иновације у нашој земљи.

Друга област партнерства о којој се разговарало била је подршка УСАИД-а Владиној агенди за наставак усклађивања демократских институција Србије са стандардима Европске уније.

Намера УСАИД-а је да у наредним годинама усмерава и пројекте којима ђе бити обезбеђена подршка реформама.

Током 21-годишњег партнерства, Сједињене Америчке Државе су уложиле више од милијарду долара у развој Србије, а програми УСАИД-а чине око 75 одсто те инвестиције. Чврсто верујем у то да је најбоља могућа будућност Србије у ЕУ, а УСАИД ће наставити да помаже Влади да усвоји неопходне реформе и крене даље тим путем, рекла је Меки.

Састанку је присуствовао и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

 

 

Извор: Танјуг