Вести

БРНАБИЋ: ПОТРЕБНО ПРУЖИТИ ЈЕДНАКЕ ШАНСЕ СВИМ ГРАЂАНИМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Градској организацији глувих Београда презентацији апликације „СОС за глуве”, која омогућава тим особама телефонске позиве са чујућим особама.

Путем ове апликације, глува особа почиње видео-позив са тумачем из Националног преводилачког центра за српски знаковни језик, који позива жељени телефонски број, а затим симултано преводи разговор између глуве особе и позваног контакта.

Приближно 14.000 глувих и наглувих особа ће од данас путем ове апликације моћи да оствари бесплатне телефонске позиве са чујућим особама.

Брнабић је овом приликом поручила да су за успешну Србију, заједно са снажном привредом и образовањем, неопходне инклузија и емпатија у друштву, нагласивши да је потребно пружити једнаке шансе свим грађанима.

Брнабић је, указујући на то да већинско становништво не зна за многе проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом, напоменула да, примера ради, глуве особе не могу да остваре право на образовање без личног асистента.

Не може свако од њих да има личног асистента и преводиоца, а да ли се питамо како онда да иду у школу, упитала је председница Владе, упутивши позив свима да се боре за инклузивно друштво.

Брнабић је истовремено исказала захвалност телекомуникационим компанијама на томе што ће позиви „СОС за глуве” бити бесплатни.

 

 

Извор: Танјуг