Вести

БРНАБИЋ: РАЗМАТРАНЕ МОГУЋНОСТИ НОВИХ ИНВЕСТИЦИЈА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је путем видео-линка са представницима Америчко-централно европске асоцијације (ACEBA) о новим инвестицијама из Сједињених Америчких Држава у Србију.

Саговорници су Брнабић, током онлајн састанка, поставили низ питања о привредним областима погодним за улагањa и условима пословања, посебно се интересујући о потенцијалима које отвара иницијатива „Отворени Балкан“.

Брнабић је указала на то да је највећи потенцијал за улагање ИТ сектор, у којем се бележе највећи раст и значајан извоз.

Србија је у потпуности спремна за четврту индустријску револуцију, подвукла је Брнабић и напоменула да је потребно фокусирати се на развој вештачке интелигенције која се може применити у различитим областима – од здравства до ауто-индустрије.

Брнабић је, говорећи о енергетици, изразила очекивање да ће и будућој влади на првом месту у агенди бити то питање, будући да 70 одсто енергената долази од угља, односно из термоелектрана, док преосталих 30 одсто чине соларни и водни ресурси.

Брнабић је подвукла да морамо да убрзамо процес транзиције и да пређемо на зелену енергију, која представља будућност.

САД су један од највећих страних инвеститора у Србији са укупним износом инвестиција од приближно четири милијарде америчких долара, у периоду од 2001. године.

Данашњи виртуални округли сто је увод за планирану посету представника Асоцијације, која се очекује у другом делу године.

ACEBA је водећа америчка пословна асоцијација фокусирана на сарадњу са земљама Централне и Источне Европе, на чијем је челу бивши заменик помоћника секретара за трговину САД Ерик Стјуарт.

 

 

 

 

Извор: Танјуг