Вести

БРНАБИЋ: САОБРАЋАЈНА ПОВЕЗАНОСТ УНАПРЕДИЋЕ САРАДЊУ СРБИЈЕ И КИНЕ

Први лет Ер Србије за Кину од Београда до Кине додатно ће ојачати привредне везе две земље, довести нове инвеститоре, када се нормализује ситуација са ковидом 19 привући велики број туриста у нашу земљу, али и унапредити међуљудске односе два народа, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнавић поводом првог лета Ер Србије од Београда за кинески град Тјенђин.

На аеродрому Никола Тесла у Београду данас је организована конференција поводом првог лета широкотрупног авиона Ер Србија за Тјенђин, који ће полетети данас у 14.10 часова.

Први авион који ће летети за Кину после 2022. године поздравили су поред председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и генерални директор Ер Србије Јиржи Марек.

На конференцији присуствују министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић, директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић и остали гости.

Брнабић је истакла да ће овим летом Београд бити повезан, не само са Тјенђином, већ ће директно летети за Пекинг, јер је овај, објаснила је, лучки град у северном делу Кине удаљен пола сата брзим возом од кинеске престонице.

Оценила је да ће боља саобраћајна повезаност две земље унапредити економску и привредну сарадњу Србије и Кине, али и додатно повезати две земље на нивоу културе, с обзиром да су у главним градовима отворена национална представништва културе оба народа.

"Овај лет је показатељ да су добре ствари пред нама", рекла је Брнабић.

Говорећи о туристичкој сарадњи Србије и Кине, Брнабић је рекла да је 2019. године највећи број долазака туриста у Србију био управо из Кине - 145.000 са остварених 268.500 ноћења.

Томе су допринели летови кинеске националне авио компаније, али и то што је Србија прва земља у југоисточној европи која је потписала са Кином споразум о укидању виза.

Када је у питању привредна размена Србије и Кине, Брнабић је навела да су две земље 2001. године премашиле робну размену од пет милијарду долара.

"Током последњих 10 година извоз Србије у Кину је повећан чак 152 пута", рекла је Брнабић.

Истакла је да је апсолутни приоритет Србије који се тиче унапређења сарадње са Кином, потписивање Споразума о слободној трговини.

"Онога дана када будемо потписали тај споразум са Кином небо је граница. Пласман наших производа на моћно тржиште Кине је нешто што ће нама отворити таква врата и могућности да ће наша економија то осетити у истом тренутку", рекла је Брнабић.

 

Србија има право и намеру да на КиМ врати своје снаге

Деловањем Аљбина Куртија доведени смо на ивицу оружаних сукоба, оценила је Брнабић и изнела мишљење да Србија има право и намеру, према Резолуцији УН 1244, да на КиМ врати одређени број трупа.

Брнабић је, на питање новинара да прокоментарише ситуацију на КиМ, рекла да постоји контраст у којем Србија, како је рекла, као данас, уводи директни лет Ер Србије ка Кини, што је велика и важна ствар за повезаност Србије, Европе са Кином, а јуче отварање технолошког центра америчког Ривијана, нешто што ради као земља 22. века, а на другој страни ситуацију да је Курти  враћа не у 19., већ у 18. век.

"Увек имамо шизофренију да се боримо за економију будућности, да у томе успевамо, да имамо радна места, инвеститоре, младе који се враћају у Србију из дијаспоре, да имамо све више иновационих компанија које брже подижу наш стандард и онда да нас стално, сада већ свакодневно, неко враћа у 18. век“, указала је Брнабић.

Брнабић је истакла да је све што Курти у овом тренутку изазива опасност не само за Србе, већ и за Албанце и читаву Европу.

"То је политика 19. века. Изузетно сам забринута и тешко је било спавати синоћ. Курти  је све нас, и Србе и Албанце, довео на саму ивицу рата. Али није то он урадио сам. Имамо потпуно игнорантско понашање партнера и у ЕУ који не реагују или реагују тек када заиста догори до ноката. 

Имате Кфор и Еулекс који не раде свој посао и то не само према Бриселском, већ и Кумановском споразуму. Они не штите Србе на КиМ, ни јужно од Ибра ни на северу КиМ“, истакла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да се свакодневно види кршење Кумановског споразума, као и Бриселског.

"Због тога смо веома близу томе и верујем да ће током данашњег дана председник Александар Вучић дати више информација о његовим састанцима да према Резолуцији УН 1244 затражимо повратак наших снага на КиМ. Зато што Кфор не ради свој посао и зато што Срби на КиМ не могу да се осећају безбедно. Они су тамо животно угрожени укључујући и деца у вртићима“, указала је Брнабић.

Брнабић се осврнула на упад Кфора и РОСУ до зуба наоружаних у вртић на северу Косова и казала да треба само неки из Кфора и у Приштини да размисле како би њима било да знају да су до зуба наоружани упали у вртић у којем спавају њихова деца.

"Нико апсолутно ништа не ради. Доведени смо на ивицу оружаних сукоба. Довео нас је до тога један неодговорни појединац. Председник Вучић је преко 10 пута говорио да ће доћи до тога. Курти ризикује сваки дан, доводи до одређене нестабилности и довољна је само искра. Не могу да разумем партнере у ЕУ, ни НАТО ни Кфор, Еулекс, јер на територији КиМ, која је у овом тренутку вођена од привремених институција у Приштини нити имате владавину права, нити основна људска права, нити то неко контролише, нити да ли се Срби и остали неалбанци осећају базично безбедним“, рекла је  Брнабић.

Србија, како подвлачи, жели само мир и то је очигледно.

Курти, каже, ризикује јер нема ниједног инвеститора, ниједно радно место које може да изгуби, већ има историјски у Европи и свету највећу незапосленост, и то је једина територија на европском континенту која је са рестрикцијама струје почела у августу.

"Његова једина политика је да изазове сукоб, да људи тамо не би питали зашто ми живимо тако. Он тиме ризикује судбину свих људи на Западном Балкану. А сви громогласно ћуте“, упозорила је Брнабић.

Брнабић је истакла да мисли да Србија има право према Резолуциији 1244 и намеру да се одређени број трупа врати тамо, јер ако Кфор не обезбеди мир Србија жели да се бори за мир и стабилност, јер она има много да изгуби.

"Немојте да се играте животима људи и перспективом за коју смо много радили“, поручила је Брнабић.

 

Захтеваћемо за КиМ све што је у складу са Резолуцијом СБ УН 1244

Брнабић је изјавила да ће Србија захтевати по питању КиМ оно што је у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 која је важећи документ и изразила очекивање да ће то прихватити сви они који позивају све земље света да се придржавају свих резолуција СБ.

На питање новинара, на аеродорму "Никола Тесла", да ли ће Србија послати војску на север КиМ пошто, како је навео новинар "Euronews"-а, по Резолуцији 1244, доле смеју само да буду присутни деминери и они који имају везе са цивилним властима, Брнабић је рекла да ће се захтевати све што је у складу са Резолуцијом 1244.

"Све што је у складу са Резолуцијом 1244 за коју су сви гласали и која је важећи документ. Верујем да када будемо то захтевали, а колико година је од усвајања Резолуције 1244, да ће, наравно, оберучке прихватити сви они који  позивају све земље на свету да се придржавају свих резолуција Савета безбедности, како би имали обезбеђене принципе међународног права и како би рекли - мир у свету", рекла је Брнабић.

 

Н1 и Нова С својом кампањом показале да постоји слобода медија

Брнабић је захвалила телевизијама Нова С и Н1 што су 6. децембра одлучиле да престану да емитују програм, са поруком да би тако изгледала Србија без слободе медија, а затим поново саме укључиле програм, и том кампањом најасније до сада показале да управо постоји слобода медија у Србији.

Те две телевизије су уместо редовног програма 6. децембра емитовале телоп са црним екраном на коме је исписана порука “Мрак у Србији, без слободних медија”.

Брнабић је тим поводом, током одговарања на питање новинара Н1 на аеродрому "Никола Тесла" у вези са јавним предузећима и најављеним споразумом о слободној трговини са Кином, рекла да није стигла да одговори на кампању коју су покренуле те телевизије и то баш на дан самита ЕУ-ЗБ у Тирани.

"Било је превише ствари ових дана. Хтела сам да реагујем поводом кампање коју сте покренули на дан када је био важан самит у Тирани. Шта је била намера - да се скрене пажња и додатно отежа Србији? Ваш и други медији који учествују у кампањи, а који има истог власника, показали су да постоји слобода медија у Србији и хвала на томе. Ви сте се самоугасили и рекли овако би изгледало да не постоји слобода медија, овако изгледа Србија без слободних медија. Што значи да када сте одлучили да поново радите, значи да у Србији постоји слобода медија", истакла је Брнабић.

Упитала је да ли то значи да једино када се та два медија сама угасе то  онда значи да не постоји слобода медија.

То је мало некоректно према вашим другим колегама, из других телевизија, као што су "Euronews", Инсајдер и других, додала је Брнабић.

"Али је добро што када сте се упалили, ваљда смо сви схватили да ипак постоји слобода медија у Србији, као што је постојала и дан пре тога. И хвала што сте то никада јасније образложили својом кампањом", поручила је Брнабић.

 

Споразум о слободној троговини с Кином додатно ће привући инвеститоре у Србију

Брнабић је изјавила да ће Споразум о слободној троговини са Кином додатно привући инвеститоре из целог света у Србију, али и подићи конкурентност домаћих компанија.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара шта очекује од планираног Споразума о слободној трговини са Кином и да ли могу наши привредници да буду у проблему, пошто треба да конкуришу роби која ће долазити из Кине.

"У последњих 10 година наш извоз у Кину је порастао 152 пута, а у последње три године се триплирао. Верујем у конкурентност наше привреде и да са Споразумом о слободној трговини можемо то да подигнемо још најмање 152 пута. Верујем у принципе отворене привреде и да када имате отворену привреду домаћа предузећа постају све конкурентнија. А када имате мере протекцинизма, као сада што имају поједине земље према Кини јер не могу да се такмиче са кинеским компанијама, то онда додатно подрива конкурентност њихових предузећа и економије", истакла је Брнабић.

Каже да зато подржава слободно такмичење, јер је то добро за нашу привреду и економију и да ће то привући и додатне стране инвеститоре из Европе, ЕУ, САД, као и из целог света у Србију , како би производили и захваљујући споразуму Србије и Кине пласирали своје производе у Кину.

"Ту апсолутно не видим ништа лоше. Ми ћемо као влада наставити да подржавамо домаћа предузећа и њихово улагање у опрему и већу продуктивност и бољу конкурентност и верујем да ће они моћи да се такмиче са најбољима", истакла је Брнабић.

На питање новинара да прокоментарише најављене промене у јавним предузећима и да ли ће се нешто променити, и ко је директор ПИО фонда, Брнабић је рекла:

"Не знам у овом тренутку, не знам какво вам је то питање за председника Владе, у овим околностима и на овакав дан, не могу да разумем ваше приоритете... Јавна предузећа, посебно у енергетском сектору, као што је рекао председник, мораће значајно да се реформишу. То је био велики проблем за конкурентност наше привреде, јер су била субвенционисана и заштићена и чувао се социјални мир".

Казала је да је ту требало раније нешто да се уради.

"Борили смо се са неким другим стварима и приоритетима, подизањем економије и смањивањем незапослености, подизањем плата и јачањем ПИО фонда. Пре 10 година држава је морала да уплаћује 42 одсто директно из буџета, јер није било привреде и није био стабилан механизам, а ове године је то 11 одсто", навела је Брнабић.

 

Ер Србија планира да уведе још 20 нових летова током 2023. године

Србија ће, захваљујући националној авио компанији Ер Србија, у току 2023. године добити 20 нових летова ка европским центрима, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла и да је национална компанија једна од ретких у Европи која има директне летове ка САД и да се за сада из Београда лети за Њујорк, а да ће ускоро почети и летови за Чикаго.

Брнабић је тако прокоментарисала даље планове националне компаније, наглашавајући да наша земља једина у региону има директне летове за Кину.

"Поносна сам што смо захваљујући Ер Србије ваздушно чвориште централне и југоисточне Европе, зато што смо постигли да смо конектовани са сваким европским центром", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг