Вести

БРНАБИЋ: СИМЕНС ЋЕ ЈАЧАТИ СВОЈЕ КАПАЦИТЕТЕ У СРБИЈИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима компаније „Сименс енерџи”, која већ дуги низ година успешно послује на српском тржишту, о сарадњи у области научно-технолошких иновација, као и у области енергетике.

Брнабић је истакла да је Србија стратешки радила на стварању основе за развој ИТ сектора, науке и технологије улагањем у ове области, а пре свега, у образовни кадар, који представља највећи развојни потенцијал наше земље.

Брнабић је, говорећи о приоритетима ове владе, навела да је у претходном периоду програмирање уведено као обавезан предмет у основне школе и повећан је број ИТ одељења у средњим школама.

Такође, како је објаснила, уведен је и предмет „Дигитални свет” од првог разреда основне школе, а од прошле године и основе разумевања вештачке интелигенције у свим основним и средњим школама у Србији.

Брнабић је навела и да ће Влада наставити са улагањима у инфраструктуру за стартап иновације и изградњу научно-технолошких паркова, као и подршку оних који већ послују у Србији.

Брнабић је, сумирајући резултате у овој области, истакла да је циљ привлачење едукованих људи из целог света, додајући да се последњих година све више младих из дијаспоре враћа у Србију, како би радили у компанијама из ИТ области на српском тржишту.

Представници компаније „Сименс енерџи” оценили су да је људски ресурс најважнија основа за постизање успеха у области иновација и нових технологија, у чему је Србија лидер у региону.

Када су у питању будуће стратегије, представници ове компаније  навели су да је у плану проширење капацитета већ основаних центара у Србији: Центра за развој пројектих решења у индустрији и глобалног центра за сајбер безбедност, као и да се разматра развој у областима ИТ, великих података и вештачке интелигенције.

Такође, они су навели да очекују и значајно повећање броја запослених у Србији и то искључиво висококвалификованог кадра.

На састанку је било речи и о могућностима сарадње у области енергетске транзиције и нових извора енергије са компанијом „Сименс енерџи”, једном од водећих у развијању технологије производње и коришћења водоника у индустрији и енергетици.

Брнабић је истакла да ће Влада Србије пружити сву неопходну подршку сарадњи са овом компанијом која интензивно ради и на промоцији наше земље на глобалном тржишту.

Састанку са представницима компаније „Сименс енерџи” присуствовао је и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

 

 

 

Извор: Танјуг