Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА И ЈАПАН ОБЕЛЕЖАВАЈУ ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ У СВОЈИМ ОДНОСИМА

У резиденцији амбасадора Јапана у Србији Кацамута Такахика, одржан је пријем поводом обележавања 140 година успостављања пријатељских односа две земље, којем су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је изразила задовољство што Србија и Јапан обележавају велики јубилеј у својим односима - 140 година пријатељских, политичких, друштвених и економских веза наша два народа, то јест 140 година од прве дипломатске преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија 1882. године.

"Овај чин размене порука између два суверена означава почетак званичних односа наше две земље, географски удаљене хиљадама километара, а опет веома блиске и пријатељске. Мало која држава у свету може да тврди да има тако велике и значајне јубилеје, на шта смо ми у Србији, земљи која поштује, негује и чува своја пријатељства, веома поносни", рекла је Брнабић на пријему.

Брнабић је, такође, поручила да нема много земаља у свету које се могу похвалити контактима и сарадњом коју су Србија и Јапан имали још крајем 19. и почетком 20. века.

"Још 1893. године Србију је посетио принц Јорихито Комацу, рођак цара Меиђија, као и принц Кунијеши Куни, прадеда садашњег цара Нарухита, 1909. године. Веома дирљив и драгоцен симбол пријатељства и солидарности је чињеница да је Црвени крст Јапана слао материјалну помоћ Србији током Првог светског рата. После Другог светског рата, након обнове пријатељских односа у јануару 1952. године, Југославија је у јулу исте године подржала пријем Јапана у Организацију Уједињених нација. Поносна сам што се укупна билатерална сарадња наше две земље успешно развија у бројним областима", поручила је Брнабић.

Истакла је и да је поносна што су неке од најугледнијих јапанских компанија препознале компаративне предности пословања у Србији.

"Јапанске компаније и инвеститори су увек добродошли у нашу земљу, а ми смо спремни да им пружимо сву неопходну помоћ и подршку. Угледни појединци из наших земаља посебно су допринели јачању пријатељских веза у различитим областима политичког и друштвеног живота и тиме су одликовани највишим државним одликовањима две земље. Само 2022. године додељена су одликовања угледним личностима на два празника која су за нас од највеће важности", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је на Сретење Златну медаљу за заслуге добио истакнути преводилац и филолог Хироши Јамасаки Вукелић, док је на Видовдан - празник који има посебно место у срцима и умовима свих Срба, бившем јапанском премијеру Шинзо Абеу уручено признање - Орден Републике Србије на ленти за одржавање пријатељских односа и унапређење сарадње две земље.

"Уверена сам да ћемо заједничким снагама наставити да негујемо наше пријатељство, да одлучно јачамо и даље унапређујемо свеобухватну и обострано корисну билатералну сарадњу и да ћемо у периоду који је пред нама имати још много позитивних и значајних прилика за заједничко обележавање пријатељства и сарадње", додала је премијерка.

 

 

Извор: Танјуг