Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ИДЕ НАПРЕД УПРКОС ПРЕПРЕКАМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић била је гост у "Добро јутро Србијо".

Говорећи о разговору са радницима Фијата, Брнабић је истакла да је цео тај процес био мучан јер су људи забринути за своје послове и породице и додала да је потпуно различита ситуација у односу на 2017. годину када су радници штрајковали.

"Тада је било баш тешко и није постојала алтернатива у Крагујевцу. Данас у Крагујевцу и Краљеву имамо потребу за 1.400 радника. Када томе додате Велику Плану тај број је 1.500, 1.600 радника. Данас је потпуно другачија ситуација. Радници се брину јер није лако и разумем их. Мени је као председници Владе током овог процеса било много лакше зато што знам да свако ко жели да ради да ће имати посао. Имали смо раскорак и врменски теснац јер нисмо знали колико људи ће се пријавити за иностранство, а колико за отпремнину и ту је настала додатна нервоза. Они су прихватили председника Вучића реч и остало је да приведемо крају преговоре. Очекујем да данас финализујемо спискове и договор око отпремнина", рекла је Брнабић и додала да се у овом тренутку завршавају преговори са новим инвеститорима у Крагујевцу.

Брнабић је нагласила да нам је потребно флексибилније тржиште рада у коме људи немају проблем са тим да путују из града у град и додала да је и то део друштвене реформе, као и да ће у томе помоћи брзе пруге.

"Када је у питању програм "Моја прва плата" направљен је у сарадњи са НСЗ и ПКС у сред пандемије вируса корона. Из буџета је дат новац за прву надокнаду која је износила 24.000, па је повећана на 26.000 динара. Први круг је био веома успешан. Више од 80 одсто младих је добило уговор за стално и плату која је нешто већа од минималца, али је прво радно искуство. За ову иницијативу, која смањује јаз између руралних и урбаних средина, добили смо награду, али још важније је да је 17.000 младих добило своје прво радно искуство и свој први посао", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је ИТ сектор повећао извоз три пута за шест година и додала да је у питању експлозивни раст, као и да ће ове године тај извоз износити 2,5 милијарди евра.

"Све више великих компанија отвара своје развојне центре у Србији. Надам се да ће у развојним центрима у наредних неколико година радити више од 2.500 људи", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је Синиша Мали један од најбољих, ако не и најбољи министар финансија у Европи, јер до те мере добро контролише и управља буџетом.

"Научио је све министре да не траже тако лако ТБР. Он је човек који уме да каже: "Не". Нашим буџетом управљамо никад боље. Имамо велику подршку председника Александра Вучића. Велики део успешне економије земље је психологија и колико психолошки људи могу да се ослоне на своју државу и имају осећај сигурности. Тада је мањи удар на економију. Захваљујући томе смо уверили и инвеститоре у Србији да наставе да производе. Имамо стабилну економију и раст од 4,5 одсто у првом кварталу, а 4 одсто у другом. Биће мали број земаља које ће имати тако нешто. Криза у Европи неће ни на који начин угрозити наш фискални простор и нашу макроекономску сигурност и држаћемо јавни дуг испод 60 одсто", истакла је Брнабић.

 

 

Извор: ТВ Хепи