Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ЈЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНА ЗА НАСТАВАК САРАДЊЕ СА ММФ-ОМ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија заинтересована за наставак сарадње с Међународним монетарним фондом (ММФ) и након истека актуелног аранжмана "Инструмент за управљање политикама" (Policy Coordination Instrument - PCI) који има с том институцијом до јануара 2021. године.

Брнабић је у разговору путем видео-линка са шефом Делегације Међународног монетарног фонда (ММФ) Јаном Кесом Мартејном о спровођењу петог и последњег аранжмана Владе истакла да оваква сарадња најбоље промовише Србију као економски стабилну државу и пожељно тржиште за улагање.

Брнабић је нагласила да ће наредној Влади приоритет бити програм "Србија 2025“, јер су њиме обухваћени сви кључни инфраструктурни пројекти, односно још већа активност у грађевинском сектору и наставак изградње великих инфраструктурних пројеката, што ће позитивно утицати и на повећање привредног раста.

Најављујући даља улагања у пољопривреду, председница Владе Србије оценила је да нарочито охрабрује привредни раст овог сектора, за који се ове године очекује да ће износити пет одсто.

Такође је указала и да је значајна подршка и ИТ индустрији, у којој види велики потенцијал и која тренутно учествује са готово шест одсто у укупном БДП државе.

Истакла је да је више него јасно да српска економија треба да буде заснована на знању и иновацијама, што подразумева већа улагања у образовање, науку, иновације и нове технологије.

Саговорници су се сагласили да су капитална улагања апсолутни приоритет, као и да је неопходно задржати фискалну дисциплину у буџету за наредну годину. Када је у питању наставак сарадње са ММФ-ом, најављено је да ће договори ускоро бити и конкретизовани, по завршетку актуелног аранжмана.

 

 

 

Извор: Танјуг