Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ ОПРЕДЕЉЕНА ЕВРОПСКОМ ПУТУ И ЊЕНИМ ВРЕДНОСТИМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком и чланом Делегације Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање ЕУ Матјажом Немецом о европским интеграцијама Србије, реформама у области владавине права, парламентарној сарадњи, али и актуелној глобалној ситуацији.

Брнабић је оценила да Србија чврсто стоји на европском путу, као и да је стратешко опредељење Владе која ће бити формирана, снажан наставак реформи у области владавине права, а које су у темељном интересу наших грађана.

Брнабић је подсетила на то да је такво опредељење демонстрирaно током мандата одлазеће Владе.

У претходном периоду имплементиране су препоруке ОДИХР-а када је у питању унапређење изборног процеса, као и велики број препорука Радног тела Савета Европе за борбу против корупције (ГРЕКО) у области борбе против корупције.

Ови резултати, заједно са изменама Устава у области правосуђа, показују колико је наша земља кредибилан партнер који испуњава реформске кораке на свом европском путу.

Оно што изостаје, како је објаснила Брнабић, је адекватна валоризација учињеног и недостатак позитивних сигнала Европске уније за процес проширења, како за Србију, тако и за Западни Балкан.

Уместо тога, како је напоменула, из Брисела углавном чујемо критике и стално нове захтеве.

Представници Европског парламента истакли су да, без обзира на тренутне тешке околности са којима се суочава Европска унија, постоји јасно опредељење да Србија буде део Уније и да је неопходан заједнички рад на многим пољима, како би овај процес био убрзан.

Они су оценили да су створени услови за чвршћу парламентарну сарадњу у оквиру процеса Међупартијског дијалога.

Брнабић је поновила да ће Србија остати опредељена европском путу и вредностима, у складу са интересима наше државе и грађана и нашим националним интересима.

 

 

 

Извор: Танјуг