Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ПОСТАЛА СВЕТСКА СИЛА У ОДБОЈЦИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија постала светска сила у одбојци, те да су српски одбојкаши и одбојкашице од 2017. године својој земљи донели 34 медаље.

Током обиласка радова на изградњи Националног тренажног одбојкашког центра на Новом Београду, Брнабић је рекла да је реч о 13 златних медаља, 12 сребрних и седам бронзаних те да је одбојка један од најтрофејних спортова у Србији.

Брнабић је захвалила генерацијама одбојкаша и одбојкашица који су нам донели неизмерну радост и понос и додала да су одбојкаши и на други начин лепо представили Србију.

"Одбојкашки савез је организовао Европско првенство 2021. године где је на финалном такмичењу постигнут светски рекорд на женској одбојкашкој утакмици коју је гледало 20.565 људи. Тренажни центар, чији камен темељац данас постављамо, је предуслов за континуитет ових и оваквих врхунских резултата", рекла је Брнабић.

Додала је да се очекује завршетак радова у мају 2025. године и да ће онда наши светски прваци добити услове достојне њиховог труда, рада, талента, знања и способности, а будуће генерације могућност да наставе њиховим стазама. 

"Спорт у Србији генерално бележи историјски добре резултате. Ако погледамо период од 2000. до 2011. године, укупан број освојених медаља у олимпијским и параолимпијским дисциплинама био је 156. Ако погледамо период од 2012. године до данас, освојили смо 341 медаљу на олимпијским и параолимпијским такмичењима. То је пораст од више од 118 одсто. На Олимпијским играма у Токију  2021. године освојено је рекордних девет медаља, колико и на Олимпијадама 2004., 2008. и 2012. године", навела је Брнабић.

Брнабић је закључила да је то свакако резултат посвећеног рада наших спортиста и њихових екипа, али и многоструко повећаног улагања у спорт.

"Влада Србије је повећала улагања у спорт. Новчане награде за медаље на олимпијским и параолимпијским такмичењима повећане су за 100 одсто и исплаћују се у року од седам дана. Некада се на њихову исплату чекало и више од две године. Затим, никада нису биле веће стипендије за младе спортисте, а ове године имамо и рекордан број од од 424 стипендисте", поручила је Брнабић. 

Како је рекла, Влада ће наставити да улаже у спорт, а посебну пажњу придаје спорту у школама.

"За 380 фискултурних сала обезбедили смо реквизите и опрему, а у систем школског спорта данас је укључено више од 185.000 ученика основних и средњих школа. Посебну пажњу придајемо и укључивању што већег броја девојчица у спорт. Поносна сам што први пут девојчице основног школског узраста могу да се потпуно бесплатно опробају у више спортова и бесплатно тренирају спорт за који се определе", рекла је Брнабић. 

Истакла је да је тренутно у тај програм укључено 3.000 девојчица, а да се он реализује у 20 градова, на више од 50 локација у 16 различитих спортова. 

 

Професионализација јавних предузећа омогућиће да боље раде

Брнабић је оценила да ће предложеним Законом о управљању привредним друштвима јавност моћи боље и транспарентније да буде упућена у пословање тих предузећа.

Брнабић је на полагању камена темељца за изградњу Националног одбојкашког тренажног центра истакла да ће нови закон омогућити да се тачно виде кључни показатељи учинка.

Како је рекла, тако ће се видети да ли су та предузећа испунила своју улогу према овом друштву, грађанима, држави - или нису.

"Ако нису, да их онда смењујемо. Такође, под обавезно је да бирате не само директоре тога на конкурсу, него и скупштине и надзорне одборе у неким минималним условима. Дакле, ради се о професионализацији како би боље управљали у националном интересу наше земље и свих њених грађана", истакла је Брнабић.

Брнабић је подсетила и да оно што се сада ставља у један Закон, раније је било у два Закона.

"Један је Закон о јавној својини који каже да национална добра не могу да се отуђе, тако да национални паркови никада не могу да буду приватизовани. Други је Закон о приватизацији који је и до сада говорио да јавна предузећа, ако држава жели и мисли да има смисла, могу да се приватизују. Да смо желели нешто да приватизујемо, имали смо законске основе за то. Али - не желимо. Желимо смо да уведемо професионализацију, да боље раде", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла и да они који актуелној власти спочитавају да жели нешто да прода су они који су све продали - водне ресурсе и читаву нафтну и гасну индустрију.

 

 

Како неки глумци смеју неистомишљенике да називају овцама

Брнабић је рекла да је Српска напредна странка потпуно јасно рекла да се глумцима не треба обраћати на непримерен начин.

Коментаришући наводе да су глумце поједини чланови Српске напредне странке називали "шљамом и олошем", Брнабић је рекла да су погрешили.

"Истовремено ми није јасно како је могуће да неки глумци смеју народ који мисли другачије од њих да називају овцама и говедима, а други глумци не реагују на то", изјавила је Брнабић.

Брнабић није желела никога да именује, како је рекла, да је не би оптужили да некога таргетира.

 

Нико у јавном предузећу није добио отказ због одласка на протест

Брнабић је демантовала спекулације да су људи запослени у јавним предузећима у Србији добили отказ јер су отишли на протест.

Брнабић је рекла да је њој упитан лични интегритет људи које је поставила Влада на неку функцију, а који протестују против те исте Владе.

"Никакав проблем није што је неко на протесту, таман посла. Ја сам причала само о личном интегритету таквих људи, дакле не државних службеника, већ постављених лица чије сам решења потписала ја или Александар Вучић као премијер, а онда иду да протестују против те Владе. Дакле, Александар Вучић је добар када им потпише решење о њиховом постављању на функцију, а није добар у свим другим случајевима. Мени то говори о недостатку личног интегритета тих људи, ништа више", изјавила је Брнабић.

Како је рекла, ово је слободна земља и свако има право да ради шта год пожели.

"Ја само сматрам да је одлазак функционера Владе на протест крајње лицемеран, јер не знам како да помире та два осећања у себи", навела је Брнабић.

На питање новинара да ли то значи да ће добити отказ сви који иду на протест, Брнабић је одговорила одрично.

"Ја сам сигурна да то није истина и сигурна сам да нико није добио отказ због присуства на протесту", истакла је Брнабић.

Брнабић није желела да именује функционере за које је рекла да зна да иду на протесте, јер би онда била, како тврди, оптужена за таргетирање. 

 

 

Извор: Танјуг