Вести

БРНАБИЋ: ВАЖНО ЈЕ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ ДА СЕ УЛАЖЕ У ОБРАЗОВАЊЕ И ЗНАЊЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је да је Свети Сава показао да је знање стуб успешног друштва и јаке земље и додала да је данашњи дан и због тога важан за нашу земљу и друштво јер се управо на овај дан сваке године подсетимо колико је важно знање, колико је важна вера.

Брнабић је на Светосавској академији "Ризница Србије" рекла да се управо на овај дан подсетимо и колико је важно за нашу земљу да се улаже у образовање и знање.

Брнабић је честитала свим добитницима Светосавских награда наводећи да је увек задовољство бити на Светосавској академији и подсетити се сваке године изнова шта нам је све Растко Немањић оставио у аманет.

Како је навела, поставши монах Сава, Растко је изабрао просветитељство уместо власти, одлучио се за моћ знања, уместо обичне моћи тога времена.

"Таква његова одлука као и све визионарске одлуке утабале су пут генерацијама и вековима након Светог Саве свима на овим просторима који су желели да раде на развоју образовања, учења и преношења знања", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, образовање и наука су поново постављени као један од основних и најважнијих приоритета у раду Владе Србије, као покретачку снагу за развој и јачање Србије.

У претходним годинама, подсетила је, направљени су важни искораци и иницијативе како би се унапредило образовање.

У том смислу, подсетила је да је у децембру одржана прва конференција о образовању и навела да је њена иницијатива да се сваке године, управо на данашњи дан, одржава та конференција на којој ће се сагледати оно што је урађено и представити оно што је у плану да се уради.

"У свему ономе што смо до сада урадили наша основна идеја је била да децу и младе оспособимо знањем и вештинама које ће им бити потребне у будућности у свету невероватних и невероватно брзих технолошких промена и нове индустријске револуције", рекла је Брнабић.

Додала је да су аналитичко расуђивање, иновативност, радозналост, љубопитљивост кључне особине за будућност.

Подсетила је да је то био разлог што је пре шест година уведено програмирање као обавезан предмет, проширен  обухват ИТ одељења у средњим школама, а у гимназије уведени уметнички предмети.

Како је додала ове године завршава се повезивање свих научних школских објеката, 1.800 њих на брзи, бежични интернет.

Прошле године, каже, решени су деценијски проблеми у одржавању мале матуре, а успостављен је и е-портал "Моја средња школа".

"Настављамо да улажемо у талентоване, младе људе кроз програме стипендија у које годишње улажемо више од 25 милиона евра", рекла је Брнабић и додала да је велики помак омогућен увођењем дуалног образовања у програм.

Када је реч о дуалном образовању, Брнабић је рекла да је до данас више од 3.000 ученика завршило средње образовање по том моделу, а да показатељи говоре о брзини запослења и плати тих ученика који су изнад очекивања.

"Васпитачи, учитељи, наставници чине окосницу образовног система, васпитања и просвете у Србији и њима, свима вама овде присутнима и онима који нас прате путем малих екрана, захваљујем се посебно у име Владе на свом вашем раду, труду, пожртвованости. Један од приоритета у нашем раду је континуирано повећање плата и стално унапређивање услова рада", навела је Брнабић.

У том смислу, додала је да је више од 2.500 васпитача и 17.000 наставника у школама у Србији запослено за стално, односно пребачени су са уговора на одређено време.

"Настављамо да улажемо у науку, истраживање, развој и иновације", рекла је Брнабић и подсетила на оснивање три нова научна института, фонд за науку.

Запослено је до сада 1.951 младих истраживача, рекла је Брнабић и додаје да су у процесу запошљавања додатних 300.

Брнабић истиче да је знање највећи капитал који могу имати један човек или земља.

"Знање је нешто што вам нико никада не може одузети, што носите свуда са собом и што ће заувек представљати вашу предност у односу на друге. Знање јесте моћ", поручила је Брнабић.

Како додаје, одговорност и обавеза државе је да настави да ради на реформи образовања за 21. век и да буде храбра да настави да чини промену како је био храбар визонар Свети Сава.

"Ми то дугујемо нашој деци, нашој земљи и дугујемо свим будућим генерацијама", рекла је Брнабић и истакла да ће се у будућности радити још брже, посвећеније и храбрије за Србију.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2