Вести

БРНАБИЋ: ЗА ОПШТИ НАПРЕДАК ПОТРЕБНА ИНТЕГРАЦИЈА РЕГИОНА У ЕУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је, на Преспа форуму у Охриду, да је за општи напредак региона неопходно да се Западни Балкан интегрише у Европску унију.

Брнабић је истакла да су два кључна приоритета Србије улазак у Европску унију и сарадња са земљама региона, указујући на значај иницијативе "Отворени Балкан".

Брнабић је на панелу "65 година после Римског уговора: Да ли је Европа економски обновљена и интегрисана?" оценила да то још увек није случај и да не може бити општег развоја и напретка без интеграције Западног Балкана у Унију.

Брнабић је истакла и да Србија гради путеве како би унапредила транспорт робе, али и проток људи и капитала, како ауто-путем ка Северној Македонији и Бугарској, тако и градећи ауто-пут ка Црној Гори и БиХ.

"Када Србија добије нову владу, питање број један биће питање енергетике и енергетске снабдевености, као и изградња интерконектора са Северном Македонијом и гасна повезаност са Грчком и Бугарском", рекла је Брнабић.

Брнабић је, одговарајући на критике да иницијатива "Отворени Балкан" није усклађена са Берлинским процесом, рекла да је управо супротно, јер је та иницијатива, која треба да олакша живот грађанима овог региона, али и олакша привредну сарадњу, транспорт, у потпуности у складу са Берлинским процесом.

Брнабић је изразила задовољство што учествује на панелу у оквиру Преспа форума, додајући да јој је част што је у гостима код својих пријатеља.

На Охриду су се окупили лидери Западног Балкана, како би разговарали о унапређењу односа и политичких дијалога између земаља региона, као и интеграцији овог дела Европе у ЕУ.

Основна тема овогодишњег форума је "Изградња будућности Западног Балкана у модерној европској безбедносној архитектури".

Преспа форум покренут је прошле године као оквир за изградњу поверења и политичког дијалога између земаља Западног Балкана, а власти у Скопљу означиле су манифестацију и као платформу за заштиту и промоцију политичких споразума.

 

Не прави се Србија луда, зна се званична позиција ЕУ

Брнабић је изјавила у Охриду, да су се од председника појединих земаља из региона могле чути невероватне ствари о Србији на Преспа форуму, истакавши да је јасна преговарачка позиција ЕУ са Србијом у форми званичног документа у којем се нигде не помиње признање тзв. Косова, које се спомиње у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

"На председничком панелу јуче је највећи проценат времена посвећен Србији, иако нисмо имали представника, али то их није одвратило да говоре невероватне ствари о Србији, па смо од (председника Хрватске Зорана) Милановића чули да се Србија прави луда, као да не зна да је за њено учешће у ЕУ, неопходно да призна Косово", констатовала је Брнабић у изјави новинарима.

Зато је, каже, данас на панелу показала свима документ, званичну преговарачку позицију ЕУ са Србијом, у којем се у поглављу 35, где су остала питања, под ставком 1, спомиње нормализација односа Србије и тзв. Косова, где је Косово означено са звездицом.

"То значи да се у ЕУ преговарачкој позицији са Србијом позива и каже да је ознака Косова у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, која признаје територијални интегритет међународно признате Србије, што значи Косово као аутономна покрајина у оквиру Србије", нагласила је Брнабић.

Ту се, каже, наводи да Србија остаје посвећена дијалогу под покровитељством ЕУ, ангажује се у постизању нових споразума у новим областима, унапређујући процес нормализације односа у доброј вери, са циљем да то постепено води свеобухватној нормализацији односа Србије и Косова у складу са преговарачким оквиром.

Брнабић је истакла да се нигде у званичној позицији ЕУ ниједном речју не помиње признање тзв. Косова од стране Србије.

"Не прави се Србија луда, него се они који говоре да се то подразумева праве луди као да не знају званичну позицију ЕУ. Ако ЕУ стоји при томе онда мора да промени преговарачку позицију, а док је она на снази то је званични документ и никакве друге прице не могу да играју улогу", рекла је Брнабић.

Зато је, додаје, истакла нашу позицију, да те ствари разјасни, наводећи да Србија мора да се бори у комплексним околностима, да настави економски развој и напредак и свој европски пут.

Брнабић је констатовала да никада већи фокус неког регионалног форума није био на Србији, као на Преспа форуму, још од припремног састанка 30. маја и прве сесије, на којој су се, каже, чуле невероватне ствари од професора Едварда Џозефа, са Џон Хопкинс универзитета.

"Рекао је да је проблем читавог региона етнонационализам Србије и Бугарске, да је Србија та која регион одвлачи од европских интеграција, да је најбоље да српски утицај у земљама буде што мањи и као најпозитивнији пример навео Хрватску, где је српски утицај мали... То су невероватне ствари од једног професора", рекла је Брнабић.

 

Реструктурирање ЕПС-а у складу са утврђеним планом

Процес реструктурирања Електропривреде Србије (ЕПС) у складу је са утврђеном динамиком и планом, изјавила је Брнабић и још једном демантовала све наводе појединих медија о приватизацији тог предузећа.

"Имамо вршиоца дужности директора. Када се изабере нова влада, она ће даље, путем конкурса, да изабере директора ЕПС-а. Остаје нам велики посао да се припремимо за зиму", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара после учешћа на Преспа форуму.

Брнабић је још једном демантовала сва медијска сазнања о наводној приватизацији ЕПС-а.

"То никада није било на столу док је СНС била на власти", подвукла је Брнабић.

 

Међународно право "поломљено" на грбачи Србије

Брнабић је изјавила да је међународни правни поредак и међународно право "поломљено" 1999. и 2008. године на грбачи Србије и српског народа, додавши да од тада свет више није исто место јер је све постало могуће зато што у свету влада закон јачег, а не међународног права.

Брнабић је након панела на којем је учествовала у оквиру Преспа форума, а одговарајући на питање новинара како се може направити паралела између Косова и Украјине с обзиром да је на "Косову убијено 1.000 деце, силовано 20.000 жена, почињени ратни злочин и геноцид", рекла да лицитирањем са бројевима се унижавају праве жртве и додала да ти подаци које је изнео новинар, нису тачни.

"Не волим да причам о бројевима јер причамо о људским животима и жао ми је што ви лицитирате бројевима јер унижавате оне жене које су силоване, децу и људе који су побијени када се тим бројевима тако користите јер нигде не постоје бројеви које сте рекли јер нису тачни и то се није десило. И када је Приштина позвала да се пријаве случајеви силовања, пријавило се нешто више од 900 жена, што је страшно, катастрофално, за сваку осуду, али немојте да причате о 20.000", рекла је Брнабић.

Истиче да је потпуно јасно шта је међународно право и међународни правни поредак и наглашава неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава.

"Ни по коју цену, не постоји нигде у међународном праву да је неки територијални интегритет повредив у одређеном случају. Он је неповредив и никада се то пре није десило осим у случају Србије и никада после", подвукла је Брнабић.

Када се говори о томе ко каже шта је довољно велики разлог за агресију на једну земљу, Брнабић пита ко одлучује о томе и каже да је и Русија рекла да су извршили агресију на Украјину да би спречили геноцид који се дешавао осам година.

"Не улазим у то, мени је агресија на једну међународну признату државу агресија јер је територијални интегритет неповредив. Није се десио геноцид на КиМ, не постоји ниједна осуда, не постоји ни случај. У овом тренутку, територија КиМ остаје до дана данашњег постконфликтно подручје са најмање повратника, од свих постконфликтних зона на свету", нагласила је Брнабић.

Подсећа да се на КиМ десио погром 2004. године, да су тада срушене цркве и манастири чак и они под заштитом УНЕСЦО-а, да су убијани Срби, протерани скоро сви Срби са територије јужно од Ибра, да се десило етничко чишћење градова - Приштине, Гњилана, Ђаковице...

Како каже, четири године након тога неко прогласи независност, без референдума, без ичега и неко потрчи да призна ту независност.

"Да ли је тада било геноцида, злочина? Било је, али над Србима", подвлачи Брнабић.

Истиче да не постоји ниједан једини принцип кога се било ко држао када је или прогласио независност или ови други који су то признали.

Сви принципи међународног права су погажени на најбруталнији начин, каже Брнабић и додаје да је отворена Пандорина кутија и да смо од тада видели различите сценарије у различитим земљама ЕУ.

"ОК је то, али се макар договорите о оквирима међународног права који ћете да поштујете. Да ли хоћете да изнад поштовања територијалног интегритета буде право самоопредељења? Добро, али онда тако мора да буде и онда сви морају да имају право на самоопредељење, а не може неко само зато што је велики, јак и моћан да бира где ће да примени један принцип, а где неки други", поручила је Брнабић.

 

Преговори нису пропали, Влада Србије стоји при ономе што је обећано

Брнабић је изјавила да преговори са представницима синдиката и запослених у Фијатовој фабрици у Крагујевцу нису пропали, али и додала да су они који су данас позвали на протест поново прекршили оно што је договорено.

Одговарајући на питања новинара после учешћа на Преспа форуму, Брнабић је истакла да Влада Србије остаје при ставу да се преговори настављају и да нису прекинути.

"Влада је испунила све што је рекла и све што смо обећали и ми при томе стојимо. Нажалост, они који су данас позвали на протест поново су прекршили договор", рекла је Брнабић.

Навела је да је договор са представницима синдиката и запослених у Фијату јасан и да је о томе причала на прес конференцији после састанка у Крагујевцу, те да су то поновили и представници синдиката и представници радника.

"А то је да ми нећемо излазити са коначним ставом о отпремнини или о томе шта ће бити понуђено оним радницима који остану без посла јер су технолошки вишак или зато што не желе да иду у иностранство на 18 или 24 месеца под понуђеним условима, дакле да ћемо изаћи тек када се заврши процес пријаве радника за иностранство", рекла је Брнабић и додала да се тај процес завршава 20. јуна.

"Ми смо у Крагујевцу договорили да ћемо након тога причати о отпремнинама. Они су данас рекли - не, ми желимо то да знамо данас, ако то не знамо данас ми идемо да протестујемо", рекла је Брнабић и додала да су тиме прекршили договор.

Истакла је да стоји при ономе што је говорила у Крагујевцу и што је договорено, да Влада Србије стоји при томе и да ће тако и бити, те додала да ће рањивије категорије бити заштићене - труднице, мајке за децом до пет година, инвалиди, породице које су у процесу вантелесне оплодње.

"Све рањиве категорије биће заштићене тако да не видим чему овај протест данас, али добро, могу да разумем да се они људи брину за своју будућност. Преговори нису пропали, Влада Србије наставља да говори и да ради онако као што смо се договорили када сам била на састанку у Крагујевцу", закључила је Брнабић.

 

Кад говоре о Србији, као у огледалу виде своју бруку

Брнабић је изјавила да је Србија у посебно тешкој ситуацији пошто се њен европски пут условљава признавањем тзв. Косова, иако се то не помиње нигде у преговарачкој позицији ЕУ, а што је, наводи, резултат лицемерја земаља које су признале тзв. Косово, пре свега оних из ЕУ.

"Огромна је комплексност тог питања и Србија је у специфичној позицији, зато што те земље када погледају у Србију, они као у огледалу виде своје лицемерје, дупле стандарде и бруку, а то не желе да виде", поручила је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Како је рекла, од кад је избио рат у Украјини, Србија је у још тежој ситуацији, због огромног лицемарја великог броја земаља ЕУ и неких других које су признале тзв. Косово.

"Они се, свим срцем и душом, боре за територијални интегритет Украјине, потпуно у складу са принципима међународног права, за територијални интегритет међународно признатих држава, у чему имају нашу пуну подрушку. Истовремено, тај први принцип међународног права није важио за Србију. Они су га прекршили 1999. и 2008. године", истакла је Брнабић.

Брнабић је упитала и како територијални интегритет међународно признатих држава мора да се брани по сваку цену у случају Украјине, док у случају Србије може да се прекрши.

"Како може да се бомбардује једна земља без одлуке УН, што је била агресија Србију, а данас се мисли да је то катастрофално. То и јесте катастрофално, али како то катастрофално не може да се примени на нама", додала је Брнабић.

Како је рекла, поједине земље степен лицемерја показују и тиме што су прекршиле Резолуцију СБ УН 1244 тиме што су признали твз. Косово, док се у свим другим проблемима позивају на пуно поштовање резолуција УН.

"Ко онда у овом свету одлучује, пошто у овом свету више очигледно нема међународног права, већ права јачег и силе? Која резолуција Савета безбедности се поштује, а која не? Терате и уцењујете они које нису признали Косово да га признају и тиме да кршите Резолуцију Савета безбедности", указапа је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је то преседан, који се, када је једном постављен, понавља.

"То ће отежати пут свих нас у ЕУ и то се већ дешава Србији. Тиме што се у нашој преговарачкој позицији говори о свеобухватној нормализацији односа између Београда и Приштине, Србије и Косова са звездицом, која гарантује територијални интегритет Србије у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 у њеним међународним границама, и нигде се не помиње признавање Косова од Србије, о чему сада чујемо да се очекује", истакла је Брнабић.

Поручила је да је то преседан и да би било најбоље да се сви врате на позиције међународног права и међународног поретка.

"Тада ће све ће бити лакше, јер оно што је агресија рећи ће се да је агресија, оно што је поштовање територијалног интегритета међународно признатих држава ће бити поштовање територијалног интегритета међународно признатих држава, и његова неповредивост, ни по коју цену. Онда ћемо сви знати на чему смо", закључила је Брнабић.

 

Извор: Танјуг