Вести

БРНАБИЋ: ЗА РАЗВОЈ ДИГИТАЛНЕ ЕКОНОМИЈЕ 177,6 МИЛИОНА ЕВРА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас првој седници Савета за подстицање развоја дигиталне економије, иновација, високотехнолошког предузетништва и дигитализације – такозвaни Савет за развој дигиталне економије.

Новоформирани савет је наставак Савета за ИТ и иновационо предузетништво, а акценат у његовом раду биће на дигитализацији целокупне привреде.

У фокусу Владе биће доступност финансирања иновативних компанија, развој дигиталне инфраструктуре, улагања у истраживања и развој, а на овим циљевима активно ће се радити кроз 35 пројеката, вредних 177,6 милиона евра.

Брнабић је том приликом истакла да је, захваљујући досадњем раду и резултатима Савета за ИТ и иновационо предузетништво, Србија данас препозната као земља која значајно улаже у развој е-управе, иновација и дигитализације.

Брнабић је додала да су посебно значајни резултати постигнути када је реч о образовању и иновационој инфраструктури, изградњи научно-технолошких паркова и стартап центара.

Сада је пред нама пет нових приоритета, а то су вештачка интелигенција, биотехнологија и биомедицина, паметни градови, будућност мобилности и употреба геопросторних података, навела је премијерка и посебно исказала захвалност гувернерки Народне банке Србије Јоргованки Табаковић на подршци коју ова институција пружа у целокупном процесу дигитализације.

 

 

 

 

Извор: Танјуг