Вести

ЂОРЂЕВИЋ: ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ БОЉИХ УСЛОВА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ, КАКО НАШИХ, ТАКО И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА

Члан председништва Српске напредне странке и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, разговарао је са замеником директора Националне службе за запошљавање, Петром Јарићем, о обезбеђивању бољих услова за запошљавање, како наших, тако и страних држављана који раде у Србији.

Ђорђевић је рекао да у време пандемије постоји велики број људи који раде на даљину, односно раде за фирме које се не налазе у земљи у којој живе, и да је то подстакло идеју о привлачењу већег броја странаца и у Србију.

Ђорђевић је рекао да Влада Србије жели да изменама Закона о странцима и Законом о запошљавању странаца учини земљу привлачнијом за њих, обезбеди им боље услове рада, истовремено пружајући и друге погодности, попут доброг друштвеног живота.

"Србија има потенцијал да привуче велики број странаца који ће живети у нашој земљи, богат друштвени живот и оно што је веома битно, висок степен безбедности. Усвајањем поменутих закона могла би да постане једна од најомиљенијих дестинација за све људе који раде у Европи на даљину "онлајн", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је додао да је план издавање боравишних виза страним држављанима, "чиме би се омогућило да свој посао обављају из Републике Србије, боравећи у њој и до годину дана".

Ђорђевић је овом приликом подсетио и на разговор који је имао са представницима синдиката и запосленима на Аеродрому Никола Тесла, истакавши да Национална служба за запошљавање, одређеном броју запослених, који имају уговор о раду на одређено време, може и треба да пружи помоћ.

"Спровођењем преквалификација и доквалификација, с обзиром на њихове квалификације, омогућиће се да раде и даље, а можда да себи обезбеде и веће плате, на овом или неком другом месту", рекао је Ђорђевић.

 

 

 

Извор: Танјуг