Вести

ЂУРИЋ: И СА БУДУЋЕ ПОЗИЦИЈЕ РАДИЋУ ЗА СРПСКЕ ИНТЕРЕСЕ НА КИМ

Досадашњи директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да ће и са будуће позиције, позиције амбасадора Србије у САД, наставити да ради на очувању српских интереса свуда где наш народ живи, а посебно на КиМ.

Ђурић је истакао да нема сумње да су пред Београдом тешка времена када је реч о решавању косовског питања, а нарочито што Приштина покушава на све начине да уништи дијалог и избегне оснивање Заједнице српских општина.

Ђурић истиче да Приштина на тај начин само "закопава" покушаје да се односи између Београда и Приштине нормализују.

Новоименованом директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу поручио је да ће "наследити" Српску листу, 10 српских градоначелника, 10 посланика који, како каже, говоре "једним државним српским гласом", 2.470 породица које су захвалне за решено стамбено питање, реновиране школе, болнице, али ће наследити и многа нерешена питања.

Ђурић је истакао да ће та нерешена питања захтевати његову помоћ и велику пажњу, али ће Петковић наследити и пријатеље на КиМ који ће му помоћи да та питања решавају заједно.

Ђурић је позвао Србе са КиМ да подрже Петковића на новој функцији и додао да је он пет година део тима Канцеларије за КиМ и српски родољуб који разуме све проблеме народа на КиМ.

"Петковић је показао да није лењ и да је у стању да оде до најудаљеније српске енклаве где постоји проблем, да сагледа проблем, да га реши и да кроз институције прати решавање проблема", рекао је Ђурић.

Ђурић се на састанку у Београду поздравио са политичким представницима Срба са КиМ и додао да су то људи са којима је, каже, осам година дело велику борбу за очување интреса српског народа у јужној покрајини и поручио да ће то чинити и даље, са нове позиције, јер за њега, каже, сваки наш човек на КиМ није обичан, већ драгоцен.

 

Без ЗСО могуће да Срби напусте приштинске инсититуције

Срби са Косова и Метохије напустиће приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни, пред ЕУ потписану, обавезу о формирању ЗСО, најављено је после састанка представника Срба са Косова и Метохије са директором владине Канцеларије за КиМ.

Одбијање Приштине да разговара о ЗСО је удар на виталне интересе српског народа, и угрожава колективна политичка, економска и социјална права Срба са КиМ, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

То је један од пет закључака, после изјава из Приштине које иду у том правцу, те неангажовања Брисела по питању поштовања договора, попут ЗСО, из Бриселског споразума, потписаног 2013.

Петковић је истакао да је формирање ЗСО стратешки интерес Срба на КиМ и да ће свако игнорисање обавезе да она буде формирана, са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, бити третирано као отворени напад на стечена права српског народа.

Петковић је напоменуо да су Срби пристали да учествују у приштинским институцијама управо зато што им је гарантовано да ће добити чврсте гаранције поштовања колективних права кроз ЗСО, па су зато и пристали на оснивање локалних власти и других институција по приштинском систему.

"Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни пред Европском унијом потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на КиМ", рекао је Петковић.

 

 

 

Извор: Танјуг