Вести

ЂУРИЋ: ПРИШТИНА УЛАЖЕ ОГРОМНЕ НАПОРЕ ДА УНИШТИ ДИЈАЛОГ

Нови амбасадор Србије у САД  Марко Ђурић изјавио је да Приштина улаже огромне напоре да суспендује дијалог и да суштински не жели било какве резултате, те најавио да ће се данас у подне у Београду одржати састанак са политичким представницима Срба са КиМ, на којем ће се разматрати одговор српске стране.

Ђурић је, упитан о најновијој изјави премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија да Приштина неће прихватити додатне преговоре о успостављању Заједнице српских општина, уместо директног одговора показао Бриселски споразум из априла 2013. године, у којем је ЗСО прва тачка и упитао Приштину шта жели и какву неодговорну поруку шаље.

"Моје питање за Хотија и друге сепаратистичке лидере у Приштини - схватамо да не желите дијалог, сваког дана то показујете унижавајући сопстевени потпис, нешто за шта је ЕУ гарант. Не желите дијалог, шта желите, какву неодговорну поруку шаљете сопстевном становништву и међународној заједници, шаљући сигнал да не желите нормализацију односа", упитао је Ђурић.

Ђурић је најавио да ће се данас у подне одржати састанак са политичким представницима Срба у Београду на којем ће бити размотрена настојања Приштине да уништи дијалог и одговор српске стране на то.

"Одлуке смо увек доносили заједнички, сложно, у договору са председником Србије Александром Вучићем", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да је за њега велика част радити на питању КиМ, као и да је "дао целог себе" током службовања у Канцеларији за КиМ.

"Иза мене је 221 рунда преговора у Бриселу, 51 различити аранжман, преко 150 пута сам одлазио на КиМ као представник владе Србије, није увек било лако, али верујем да данас познајем добро прилике на КиМ и стало ми је да борбу за КиМ и српске интересе пренесем на свако будуће место на којем будем служио Србији", рекао је Ђурић.

Упитан да ли је могло да се уради више, Ђурић је рекао да свако ко тврди да није могло, није добар службеник Србије.

"Увек сматрам да може и више и боље, али у претходних осам година, колико као део тима Александра Вучића радим овај посао, успели смо да на КиМ сачувамо мир као највишу вредност не само за суграђане на КиМ него и за целу Србију, покретањем преко 340 пројеката подршке у бројним срединама, успели смо да обновимо школе, путеве изградимо нове болнице, хиљаде породица су добиле кров над главом, обновљено је 46 цркава и манастира", навео је Ђурић.

Ђурић је додао да је Београд  урадио све што је могао, а он лично је "уложио целог себе" да се сачува мир и да не буде масовног страдања Срба.

Ђурић је рекао да и даље међу албанским лидерима постоји такмичење ко ће да буде гори према Србима и да они не схватају да је и њима преко потребно да се нормализују односи и гради дугорочна будућност.

"Нити ће неко на тацни да им сервира независност нити ће било ко у Србији дозволити нове Олује, погроме или 17.март. Само ћемо сви заједно да изгубимо време уколико они не буду спремни за нормалне односе у будућности, а наши људи не треба да брину, наставићемо да се боримо за опстанак и останак Срба на КиМ", навео је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС