Вести

ГОЈКОВИЋ: НЕОПХОДНО ЈЕ ОЈАЧАТИ ПОДРШКУ ЖЕНАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Потпредседница Владе Републике Србије, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић, поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, истакла је пуну посвећеност и одлучан приступ Србије да свака жена, девојка и девојчица у потпуности остварују своја људска права, равноправно са другим грађанима и грађанкама Србије.

"Овај дан посвећен је особама са инвалидитетом и користим прилику да укажем на њихов положај и истакнем посвећеност и одлучност Србије да свака жена, девојка и девојчица у потпуности остварују своја људска права, равноправно са другим грађанима и грађанкама наше земље", нагласила је Гојковић.

Гојковић је напоменула да од укупног броја особа са инвалидитетом, 58,2 одсто су жене, а њихов положај и препреке са којима се свакодневно суочавају нису довољно видљиве и зато је неопходно да о томе говоримо, јер су жене са инвалидитетом посебно осетљива и вишеструко дискриминисана група у нашем друштву.

"Посебну пажњу потребно је посветити дубинским узроцима родне неједнакости, које су још израженије уколико је жена суочена и са неком врстом инвалидитета. Истовремено, неопходно је да уложимо додатне напоре у подизању свести о превазилажењу стереотипа о способности жена и девојчица са инвалидитетом да се остваре, пруже свој допринос и искажу у свим областима друштвеног живота. Наша зеједничка обавеза је да их подржимо у тим напорима", нагласила је Гојковић.

Гојковић је указала да Координационо телo за родну равноправност и Влада Србије остају доследни опредељењу да је неопходно ојачати подршку посебно рањивим групама жена и девојчица које се налазе на маргинама друштва и у већем ризику од насиља и дискриминације услед њиховог неповољног економског статуса.

"Наставићемо са радом на остварењу визије и стварању окружења за пуно остваривање људских права и приступ свим ресурсима за сваког грађанина и грађанкy Србије. Морамо заједно као друштво учинити све да створимо боље могућности да жене са инвалидитетом достигну економску самосталност и достојанствен живот", поручила је председница Координационог тела за родну равноправност.

 

 

 

Извор: Танјуг