Вести

ЈОКСИМОВИЋ: АКТИВАН ДИЈАЛОГ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ ОКО ПРЕГОВОРА И НОВЕ МЕТОДОЛОГИЈЕ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Француске Жан-Луј Фалконијем о приступним преговорима Србије за чланство у ЕУ, новој методологији по којој би они требало да се наставе, као и о билатералној сарадњи и односима у региону.

Амбасадор Фалкони пренео је позив француског министра за европске послове Клемента Бона министру Јоксимовић за билатерални сусрет крајем јануара, што је Јоксимовић са задовољством прихватила.

Имајући у виду најновије пооштрене мере у Француској, амбасадор и Јоксимовић су размотрили могућност да се састанак одржи у дигиталном формату.

Јоксимовић је истакла да, позив показује искрено интересовање и отвореност Француске и министра Бона за политику проширења и европске интеграције Србије упркос актуелној глобалној здравственој кризи.

"Европска комисија представила је нови начин преговарања с циљем да убрза ток реформи у државама кандидатима, али и да ЕУ политику проширења учини кредибилнијом, онако како су недавно високи европски званичници у више прилика поновили", нагласила је министар.

Додала је да је Србија те промене прихватила уз потпуно поверење да ће досадашњи учинак бити валоризован и у новој, кластерској методологији.

Јоксимовић је амбасадора Француске упознала са реформама које је према препорукама ЕУ нова Влада Србије отпочела, посебно са оним у области владавине права.

"У овом послу имамо и значајну експертску помоћ Француске, на чему смо веома захвални председнику Макрону и вашој влади", нагласила је Јоксимовић.

Додала је да Србија очекује да ће почетком ове године добити прецизне инструкције о томе како ће се реализовати нова методологија преговарања утемељена на кластерима кључних заједничких европских политика, као и јасну мапу пута за њено спровођење.

Јоксимовић je упознала француског амбасадора и са аргументима који говоре у прилог томе да је за Србију важно да ускоро буде одржана међувладина конференција на којој ће на високом нивоу бити размотрена најважнија питања о наставку преговора о чланству у ЕУ.

"ЕУ очекује од нас да уз политички јасно исказану вољу, будемо организационо и финансијски спремни да усаглашавамо домаће законодавство са правним тековинама ЕУ и достигнемо остала строга мерила за окончање преговора, што је и наш кључни задатак у овом тренутку, када су преговори у питању", рекла је Јоксимовић.

Истиче да је несумњива спремност нове Владе Србије да настави процес европских интеграција, како би испунила очекивања која грађани имају од Владе Србије, али и од ЕУ.

Саговорници су се сагласили да је то могуће и у овом, за ЕУ и за регион веома сложеном тренутку због пандемије али и због напора који се улажу за бржи економски опоравак.

Економски и инвестициони план за Западни Балкан, уз редовна национално опредељена средства из ИПА фондова ЕУ, најважинији су оквир који треба да омогући да и наша земља ухвати прикључак са економијама развијених земаља ЕУ, речено је на састанку.

Посебно, саговорници су размотрили и питања развојне сарадње Француске и Србије, која ће бити додатно унапређена још већим учешћем француских компанија на тржишту Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг