Вести

ЈОКСИМОВИЋ: АКТИВНО ПАРТНЕРСТВО НА ЕУ ПУТУ

Министар за европске интеграције Владе Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Грчке у Београду Јоргосом Диакофотакисом о процесу европске интеграције наше земље, јачању билатералне сарадње, као и о питањима од значаја везаним за регион Западног Балкана.

Јоксимовић је захвалила Грчкој на континуираној подршци европском путу Србије, као и на принципијалном ставу Грчке по питању Косова и Метохије.

„Кроз јачање сарадње у  бројним областима, консултације и сталну размену мишљења и искустава стварамо активно партнерство и чувамо пријатељство између Србије и Грчке“, истакла је Јоксимовић.   

Амбасадор Диакофотакис поручио је да Србија може да рачуна на снажну партнерску подршку Грчке у процесу европских интеграција, као и у спровођењу свих потребних реформи које доприносе свеобухватном развоју земље.

Саговорници су разговарали о садржају Извештаја Европске комисије (ЕК) о напретку Србије, као и о плановима да се препоруке детаљно размотре и на основу њих дефинишу активности које би допринеле убрзању реформи.

Јоксимовић је изразила уверење да ће и овај документ ЕК бити оријентир новој Влади у дефинисању и планирању активности које имају за циљ убрзање динамике и још успешније спровођење реформи.

„Имајући у виду комплексност и обим области које Извештај обухвата, као и утицај специфичних околности услед пандемије Ковид-19, за Србију је важно да додатно унапреди преговарачки процес и настави с преданим радом на убрзању европског курса, које подразумева и напредак у реформама у областима владавине права“, поручила је Јоксимовић.

У разговору са амбасадором Диакофотакисом било је речи и о користима које ће Србији и целокупном региону Западног Балкана донети економски пакет улагања Европске уније.

Саговорници су се сложили да ће инвестирање у свеобухватни социо-економски развој, пре свега у инфраструктуру, људске ресурсе, конкурентност, као и у двојну зелену и дигиталну транзицију, допринети одрживом развоју региона, а нарочито превазилажењу кризе која је настала као последица актуелне пандемије Ковид-19.   

 

 

 

Извор: Танјуг