Вести

ЈОКСИМОВИЋ ОТВОРИЛА ИЗЛОЖБУ ПОСВЕЋЕНУ БЕОГРАДУ И ЛИСАБОНУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Португалије у Србији Марија Виржинија Мендеш да Силва Пина данас су свечано отвориле деветнаесту по реду онлајн изложбу фотографија "Примењена носталгија", овога пута посвећена Београду и Лисабону, чијe су ауторке Вања Караџић и Инеш д`Ореј.

У видео изјави поводом отварања ове онлајн изложбе, министар Јоксимовић захвалила је Португалији на свим позитивним иницијативама и импулсима које су давали политици проширења током председавања ове земље Саветом ЕУ. Изразила је уверење да ће и грађани, који ће посетити ову виртуелну изложбу, уживати у фотографијама двеју изванредних уметница, једне из Београда, друге из Порта, у Португалији, које су и генерацијски блиске и које су својим објективима забележиле сличности између наша два града.

"Знамо да је Лисабон једна од омиљених престоница Европе, а и да Београд гради сличну репутацију, захваљујући својој вибрантности, живости нашег града и духу који имамо. Верујем да ћете заиста уживати, а ја честитам португалском председавању на вођењу Уније у ових шест месеци, поздрављам амбасадорку и моје колеге из Португала и надам се успешној и још бољој сарадњи и скорим конкретним помацима Србије на европском путу", изјавила је министар Јоксимовић.

Министар се осврнула и на председавање Португалије Савету Европске уније, рекавши да Португалија искрено подржава политику проширења и да се надамо да ћемо до краја јуна, током португалског председавања, поново направити један важан корак на европском путу. "После скоро годину дана, најпре због последица пандемије, као и због застоја који је постојао услед прецизирања нове методологије преговора, очекујем да ћемо имати високу политичку Међувладину конференцију на којој ћемо на највишем политичком нивоу разматрати сва питања која су од интереса за Европску унију и Србију као земљу која приступа и на којој ћемо почети први са применом реформисање методологије, управо током португалског председавања и то на приступном процесу Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг