Вести

ЈОКСИМОВИЋ: УНАПРЕЂЕЊЕ СОЦИЈАЛНИХ УСЛУГА НА ЛОКАЛУ УЗ ПОДРШКУ ЕУ

Уз подршку Европске уније, преко програма ЕУ ПРО Плус који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, социјалне услуге ће бити унапређене у 23 локалне самоуправе у регионима Шумадије и западне Србије и јужне и источне Србије (локалне самоуправе на чијој територији ће бити реализовани пројекти: Куршумлија, Пријепоље, Бојник, Лебане, Краљево, Крагујевац, Велика Плана, Бор, Зајечар, Неготин, Лесковац, Бабушница, Трстеник, Сокобања, Уб, Ћићевац, Чајетина, Нови Пазар, Лозница, Ражањ, Ниш, Ћуприја, Житорађа).

ЕУ ће са 521.629 евра подржати 20 пројеката које ће организације цивилног друштва реализовати самостално или у партнерству са локалним самоуправама како би се унапредио квалитет и одрживост социјалних услуга доступних на локалном нивоу.

"Подршка рањивим групама становништва и обезбеђивање квалитетних социјалних услуга је међу заједничким приоритетима Владе Србије и ЕУ, а значајну улогу у остваривању овог циља имају локалне самоуправе и организације цивилног друштва. Посебно охрабрује чињеница да ће се чак 18 пројеката спроводити у партнерству локалних самоуправа, јавних институција и цивилног друштва те да ће они координисано радити на пружању адекватних социјалних услуга деци, старијима, особама са инвалидитетом и другим осетљивим групама на локалном нивоу”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције.

"Унапређење социјалне укључености и остваривање једнаких права, укључујући и доступност социјалних услуга свим грађанима и грађанкама, су оно за шта се ЕУ залаже у свим својим активностима. Подржавајући овакве пројекте ми охрабрујемо локална партнерства која ће унапредити квалитет и опсег социјалних услуга за осетљиве групе и то првенствено услуга социјалне заштите, као и образовање и здравствену заштиту”, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Емануеле Жиофре.

Пројекти су одобрени у оквиру јавног позива за унапређење социјалних услуга који је био отворен од 14. јануара до 7. марта 2022. године а чије спровођење је подржало и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Од укупно 90 пристиглих предлога пројеката, 20 пројеката, који су оцењени као најбољи, добиће подршку у висини од 10.000 до 30.000 евра за активности које ће се, између осталог, фокусирати на побољшање услуга усмерених на децу и младе укључујући услуге лични пратилац детета, неурофидбек терапију, дневне боравке за децу са инвалидитетом и проблемима у понашању, дневни боравак за децу која живе и раде на улици, али и услуге помоћи у кући одраслима и старијим лицима, личну асистенцију за особе са инвалидитетом и друге услуге.

Такође, поред побољшања спремности и отпорности првенствено јавних институција али и других пружалаца социјалних услуга за могуће будуће ванредне ситуације и периоде криза, одобрени пројекти треба да допринесу и смањењу негативних утицаја ковида на квалитет живота рањивих група.

Листа одобрених пројеката је доступна је овде на интернет страници ЕУ ПРО Плус програма.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.

 

 

 

Извор: Танјуг