Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ВАЖНА ПОДРШКА КАС ПРОМОЦИЈИ ДЕМОКРАТИЈЕ И ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

Процес европских интеграција Србије, реформе у области владавине права и измена Устава, били су тема данас одржаног састанка министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић са директором београдске канцеларије Фондације Конрад Аденауер, Норбертом Бекман -Диркесом.

Јоксимовић је известила о актуелној процедури измене Устава Србије, која се спроводи у складу су највишим европским стандардима, и са намером да буде резултат широког друштвеног консензуса.

''Циљ ове реформе јесте да правосуђе буде ефикасније и независније, а самим тим и да боље одговори на потребе грађана“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је навела да се амандмани на Устав усвајају на транспарентан начин, уз јавну дебату и сагласност у погледу садржаја од стране Венецијанске комисије.

''Све то говори о посвећености институција Србије да постигну равнотежу у погледу поделе власти, усвајајући најбоље и о оно што је у нашем случају применљиво у односу на постојеће европске процедуре и праксе“, истакла је Јоксимовић.

Јоксимовић је указала на значај подршке Фондације за убрзање преговора са Европском унијом, тако и за унапређење политичке и медијске културе у нашој земљи.

Бекман - Дирекс рекао је да Фондација наставља са реализацијом својих активности како би даље доприносила јачању неповратног процеса демократског јачања институција и оценио да су политичка стабилност, бржа динамика процеса и одрживи развој Србије кроз спровођење циљева Зелене агенде теме наставка сарадње.

 

 

 


Извор: Танјуг