Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ЗА ИПА ФОНДОВЕ ВАЖНА СПРЕМНОСТ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је најважније да буде спремна локална самоуправа, имајући у виду да ће из ИПА 3 претприступних фондова за период од 2021. до 2027. године много средстава ићи у капиталне инфраструктурне пројекте.

Јоксимовић је, на свечаности поводом доделе пакета стручне подршке за 30 локалних самоуправа, рекла да без оснажене самоуправе можемо доћи до проблема у имплементацији и истакла да не смемо да дозволимо и да нећемо дозволити да се не утроше сва средства која су нам на располагању.

Наводећи да је сигурна да је чланство Србије у ЕУ извесно, да је само питање времена, околности, наше спремности када ће то бити, а да она сматра да Србија може да рачуна да ће се то десити у наредних пет до седам година, Јоксимовић је истакла да то захтева од нас огроман ангажман и захтева од свих нас да многе ствари урадимо.

"Геополитичке активности су сада такве да је јасно да је дошао до изражаја политички сегмент овог процеса, али то не значи да ће пасти у други план све оно што су реформе и оно што је важно да бисмо ми били спремни да сутра као чланица, на користи грађана и равномерног регионалног развоја, искористимо све предности чланства у ЕУ", рекла је Јоксимовић.

Честитала је локалним самоуправама које су прошле селекционе процедуре и критеријуме и које ће добити подршку и појаснила да не добијају грантове, новац, бесповратна средства, већ техничку помоћ за оно што сматра кључним за локалне самоуправе у наредним годинама поготову, како каже, имајући у виду те велике капиталне инфраструктурне пројекте које ће се спроводити у Србији.

"То је планирање, средњорочно, програмско планирање, капитално буџетирање, повећана транспарентност, финансијска контрола, све оно што је важно и у смислу спречавања корупције, али пре свега одговорног трошења. Изузетно је важно што ће та техничка подршка отићи у 30 локалних самоуправа", наводи Јоксимовић.

У наредним годинама предстоји нам пуно посла, рекла је Јоксимовић и додаје да би волела да локалне самоуправе преузму додатно интересовање и ангажман у процесу европских интеграција јер на крају, како додаје, највећи део прописа који ћемо имати, највећи део стандарда који ћемо транспоновати у наш систем, биће везан за привреду од стране локалних самоуправа.

Истиче да је за реформски процес и процес евроинтеграција од изузетне важности да локалне самоуправе јачају своје капацитете, буду активан део тог процеса јер европске интеграције нису само процес који води Министарство за европске интеграције, већ цело друштво.

Наводећи да се активно ради на припреми Кластера 5, Јоксимовић је указала на важност локалних самоуправа за поглавље 22 које се налази у том кластеру, а које се односи на будућу стратегију одрживог регионалног развоја.

"Оно што је веома важно јесте да смо разумели да се та стратегија мора радити са локалних планова развоја који ће се онда обједињавати, где ће се мапирати ресурси и где ће се видети како та одржива политика регионалног развоја потпомогнута европским претприступним фондовима може дати резултат. Најбољи резултат ће бити ново запошљавање, млади са више шанси и на крају крајева популациони део политике који ће значити да људи остају у својим местима са бољим шансама за запошљавање", наглашава Јоксимовић.

Поручила је представницима локалних самоуправа да ће увек више средстава добити ако регионализују пројекат и ако не кажу да је пројекат важан само за њихов град или општину.

"Ако има регионалну компоненту, одмах скаче у смислу репутације и важности пројекта на тој листи и веће су шансе да се новац повуче", рекла је Јоксимовић и додаје да реформе које их очекују нису лаке и да захтевају ангажман целог друштва.

Како наводи, у том смислу фондови који стоје на располагању - ИПА фондови су били значајан извор помоћи у претходним годинама и биће и у наредним годинама.

"То су средства која ће бити у великој мери на располагању Србији имајући у виду да смо претходних година успоставили најбољи, у односу на остале у региону, систем коришћења и структурну поставку у нашим институцијама за коришћење претприступних фондова. То је резултирало тиме да нам је програмирање скоро увек било стопроцентно, а што се тиче извршења и оно је било високо", наводи Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг