Вести

ЛОНЧАР: ПРЕВЕНТИВНЕ, ОШТРИЈЕ, АЛИ ИЗБАЛАНСИРАНЕ МЕРЕ

Министар здравља Златибор Лончар рекао је уочи седнице Кризног штаба да ће се расправљати о свим мерама у борби против корона вируса које могу да дају резултат и да је став да се мере избалансирано пооштре, како би се деловало превентивно.

Лончар је рекао да се пре седнице, која је почела око 9 сати, чуо са неким члановима Кризног штаба и да су они мишљења да не треба чекати да се деси сценарио са огромним бројем оболелих.

"Став је да превентивно делујемо, нађемо баланс, пооштримо мере, али да буде избалансирано и да смо сигурни да ће дати резултат", рекао је Лончар.

Упитан које ће мере бити на дневном реду, Лончар је рекао да ће се расправљати о свим мерама које могу да дају резултат.

"Желимо превентивно да делујемо, да не реагујемо тек кад имамо озбиљно попуњење капацитете, преморене људе, кроз то смо прошли и немамо разлога да не учимо и на својим и туђим примерима који нису дали добре резултате. Кад смо се понашали одговорно, имали смо резултат, зато молим за јединство и солидарност", рекао је Лончар.

Лончар је навео да се не ради само о оболелима од короне, већ и о другим пацијентима који морају да се лече, а на које се такође мора мислити.

 

Кренула дистрибуција првих 50.000 доза Торлакових вакцина

Први пут после 15 година грађани Србије моћи ће да се вакцинишу вакцином против сезонског грипа Института "Торлак", чија је дистрибуција почела данас.

Из Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" у Београду ка домовима здравља у Србији кренуо је контигент од првих 50.000 доза, а планирано је да институт произведе 250.000 доза које ће бити сукцесивно дистрибуиране.

Торлакова вакцина стићи ће у домове здравља током данашњег и сутрашњег дана, а дистрибуцији првих доза из "Торлака" јутрос је присуствовао Лончар.

Лончар је рекао да је Србија доживела да Торлак, који су многи покушали да униште, после 15 година прозиведе вакцину и то у специфичном тренутку за цео свет.

"Грађани могу да одахну", рекао је Лончар и додао да Торлак не производи само ову вакцину, већ и БЦГ, антисерум за змијски отров, пробиотике, тетанус, те да ће држава наставити да и даље улаже у тај институт.

Лончар је рекао да је ово велики дан за грађане јер Институт "Торлак" после више од 15 година производи вакцину за грип.

Лончар је захвалио свим запосленима у инстититу на стрпљењу и труду и на томе што су издржали све тешке моменте и притиске јер су многи желели да дође до затварања Торлака.

"Многи су то желелели али то се на срећу није десило и Торлак је направио нову вакцину", рекао је Лончар и захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу, влади и Светској здравстевној организацији на помоћи и подршци која се огледа и у новцу, који како је додао није мали и мери се милионима евра и долара.

Лончар је додао да се то исплатило и да захваљујући томе у Србији данас имамо производњу вакцине за грип.

Лончар је рекао да ће Министартсво здравља наставити да помаже "Торлаку" да оствари још боље резултате, да осваја и примењује нове технологије и прави нове вакцине и све што је потребно нашим грађанима.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији Лончар је рекао да је важно поштовање свих превентивних мера, и да се показало да оне дају резултате.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС