Вести

ЛОНЧАР: ВИШЕ ОД 950 ПРИЈАВА ГРАЂАНА ЗБОГ НЕПОШТОВАЊА МЕРА

За недељу дана на вајбер апликацију Министарства здравља стигло је више од 950 пријава грађана о непоштовању епидемиолошких мера, каже министар здравља Златибор Лончар.

Министар је навео да се епидемиолошке мере углавном поштују у јавном превозу, тржним центрима, школама, вртићима, а да су највећи проблем рођенданске журке, свадбе, концерти где се не поштују мере и даје прилика вирусу да циркулише.

"Дали смо локалним самоуправама да сами процене ситуацију и предузимају одређене мере и њихове Кризни штабови су почели да дају специјалне дозволе својим суграђанима да праве прославе, весеља. Инсистираћемо на следећој седници Кризног штаба да се више такве дозволе не могу да се издају, јер мера о максималном броју окупљених од 30 људи на затвореном важи за све", рекао је Лончар.

Лончар наводи да је у болницама у Србији пре недељу дана било 270 оболелих од КОВИД-19, а да се тај број данас повећао на 359 болничких пацијената.

Министар је указао да дан болничког лечења корона пацијента са тешком клиничком сликом кошта више од 1.000 евра.

Лончар је навео да не може да се допусти да опет све болнице у Београду буду ковид центри и да поново трпе и чекају нон-ковид пацијенти.

Какве последице КОВИД-19 оставља на пацијенте још није до краја познато, зна се да може оставити последице на плућима, срцу, бубрезима.

"Крајњи је моменат да се уозбиљимо. Апелујем на грађане који су позвани на свадбе, рођендане, весеља где ће бити 200, 300, 400 људи да кажу да не желе да се излажу ризику и не иду. Ако се двоје воле, зар не могу да ураде ништа ако не праве свадбу? Зар морамо да славимо рођендане, па сваке године ће се славити", рекао је министар.

Упитан да ли ће доћи до затварања школа и вртића због епидемиолошке ситуације, министар је рекао да то све "зависи од нас" и да је то реалност ако се настави са журкама и прославама.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк