Вести

МАЛИ: ПРЕДСТАВИЛИ СМО СРБИЈУ У НАЈБОЉЕМ МОГУЋЕМ СВЕТЛУ

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас у Ријаду са вршиоцем дужности генералног директора Саудијског фонда за развој Султаном Абдулрахманом Ел Маршадом коме је представио економске резултате Србије и потенцијале за улагање, те разговарао о могућностима веће сарадње Србије и Саудијске Арабије.

„Представили смо Србију у најбољем могућем светлу, потенцијал за сарадњу је велики а посебно интересовање је за улагања у инфраструктуру, енергетику, пољопривреду“, рекао је Мали након састанка.

Мали је истакао да би од даљег раста страних директних инвестиција, по којима је Србија рекордер у региону, имале користи и суседне земље.

Мали је најавио да ће у наредних месец дана представници Фонда за развој посетити Београд.

„То ће бити први наредни конкретан корак након данашњих разговора. Желим да им покажемо све о чему смо разговарали, да се и лично увере у велике инвестиционе могућности које Србија нуди“, поручио је Мали. 

Мали је истакао да је привлачење што више инвестиција у Србију економска стратегија која Србији доноси резултате јер је у временима кризе први потез инвеститора увек повлачење или опрез што за собом вуче и смањивање обима економије земље.

„Србија, на другој страни бележи раст страних директних инвестиција. Нисмо случајно ове године остварили више од 3,4 милијарде евра страних директних инвестиција у првих 10 месеци. Инвеститори умеју да препознају наш труд и желимо да у истом ритму наставимо јер су нам инвестиције неопходне за очување раста који бележимо“, истакао је Мали.

Ел Маршад и Мали разговарали су и о иницијативи „Open Balkan“ будући да Саудијска Арабија већ има активне пројекте у нашем региону.

Мали је овим састанком започео дводневну посету Краљевини Саудијској Арабији током које ће се састати још и са министром туризма Краљевине Саудијске Арабије Ахмедом Ел Хатибом и министром финансија Мохамедом Ел Џаданом.

Мали ће током посете Саудијској Арабији присуствовати и 22. Глобалном самиту Светског савета за путовања и туризам (World Travel & Tourism Council Global Summit). 

 

 

 

Извор: Танјуг