Вести

МАЛИ: ПРВИ СТУБ БУЏЕТА ЈЕСТЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА У ЗЕМЉИ

Предложеним буџетом за 2023. годину који се данас нашао пред посланицима Скупштине Србије настављамо са одговорном економском политиком, јер с једне стране идемо са повећањем плата и пензија, а са друге са повећавањем новца за капиталне инвестиције, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

 “Први стуб буџета јесте повећање плата и пензија у земљи од 1. јануара, када ће се пензије повећати за 12,1, плате у јавном сектору за 12,5 одсто, у војсци за 25 одсто, минималне зараде за 14,3 одсто. Уз то ћемо растеретити послодавце повећањем неопорезивог дела плате и смањењем за један одсто доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на терет послодаваца”, рекао је Мали и додао да ће буџет због тога изгубити више од 40 милијарди динара.

Према његовим речима, други стуб буџета су капиталне инвестиције за које се издваја 6,8 одсто Бруто домаћег производа.

“Ниједан велики пројекат нисмо зауставили. Радићемо клиничке центре, Београдски метро, фабрике за пречишћавање отпадних вода”, истакао је Мали.

Као трећи стуб је навео енергетику, односно обезбеђивање  новца како би снабдевање струјом и гасом било уредно.

Мали је навео да су наше јавне финансије стабилне и да на рачуну имамо 285 милијарди динара, а да је удео јавног дуга у БДП-у 54 одсто, док је европски просек 94 одсто.

Коментаришући податке ММФ-а према којима је стопа раста у Србији у четири кризне године друга у Европи, после Ирске, Мали је рекао да је поносан на те резултате и да они показују да су биле оправдане и да су плодом уродиле реформе које је Александар Вучић почео 2014. године као и улагања у инфраструктуру и у зелену агенду.

“То нам омогућава високу стопу раста, а она значи више пара у буџету, што је опет могућност за веће плате, за веће пензије и додатна издвајања за здравство, просвету и слично”, рекао је Мали.

На дневном реду скупштинског заседања које је данас почело је осим буџета и сет других економских закона међу којима су и измене закона о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО) као и закон којим се регулише положај фриленсера у Србији.

Говорећи о закону о ПИО осигурање Мали је рекао да се њиме испуњава обећање дато пензионерима да ће бити унапређена швајцарска формула.

“Имаћемо швајцарску формулу плус која каже да ако износ пензија падне испод 10 одсто БДП оне се усклађују са растом просечних плата. Ако су између 10 и 10,5 одсто онда се усклађују по постојећој швајцарској формули, дакле 50 одсто инфлација а 50 одсто плате, а уколико се подигну изнад 10,5 одсто онда се усклађују само са инфлацијом”, објаснио је Мали. 

Додао је да ће ово правило омогућити да се штите интереси пензионера и да удео пензија никада не падне испод 10 одсто БДП.

Када је реч о фриленсерима навео је да су кроз дуготрајне разговоре и предложена законска решења нађена два алтернативна решења између којих ће фриленсери моћи да бирају.

“Њихов положај ће коначно бити законски уређен, а осим тога добиће и важна права која се односе на здравствено и пензијско осигурање”, рекао је Мали.

Истакао је да су законска решења заправо пакет који је био прихватљив и држави и фриленсерима и да ће се доношењем закона на неки начин ставити тачка и на ову тему.

Мали је нагласио да се Законом о буџетском систему, који је такође на дневном реду скупштинског заседања, дефинишу нова фискална правила и да је њима ограничено колико може да буде максимални удео јавног дуга у БДП, максимални износ дефицита.

 

 

Извор: Танјуг