Вести

МАЛИ: СРБИЈА ЈЕ ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали разговарао је са шефицом Канцеларије Међународног монетарног фонда (ММФ) у Србији Јулијом Устјуговом о предлогу будућих фискалних правила, а посебан акценат стављен је на повећање пензија и измену швајцарске формуле ради усклађивања раста пензија.

Мали је упознао саговорницу са увођењем „швајцарске формуле плус“, којом се предвиђа раст пензија усклађен са растом зарада у привреди.

Мали је истакао да је удео пензија у БДП-у у Србији 9,2 одсто, што омогућава ванредну индексацију и модификацију швајцарске формуле, а да се при томе не угрози одрживост јавних финансија.

Идеја нам је да, уколико је удео пензија испод 10 одсто БДП-а, имамо право на ванредно усклађивање. Ако су пензије између 10 и 10,5 одсто БДП-а да се усклађују са растом просечних зарада у привреди, ако су између 10,5 и 11 одсто да буде швајцарска формула, а да их изнад 11 одсто усклађујемо са инфлацијом, објаснио је Мали.

Србија је, како је указао, потпуно финансијски стабилна, те да има новца за најављено рекордно повећање пензија између 18 и 20 одсто, при чему је идеја да пензије буду усклађене у два наврата – у октобру или новембру, и у јануару.

Уз консултације са стручним тимом ММФ-а, треба да буде усвојено ново фискално правило о дугу и дефициту, како би се обезбедила дугорочна фискална одрживост.

Добро дизајниран сет фискалних правила је од кључне важности за одржавање фискалне дисциплине и учвршћивање фискалне одговорности.

Осим правила о дефициту и дугу, ограничења расхода за плате и пензије, фискалним правилима утврђују се и ванредне околности у којима правило може привремено бити суспендовано или одложено, као и активности које се предузимају у ситуацији када фискално правило није испоштовано.

Разговори са ММФ-ом ће бити настављени, како би се нашло најоптималније решење за очување фискалне стабилности, у условима светске економске кризе.

 

 

 

 

Извор: Танјуг