Вести

МАЛИ: СРПСКА ЕКОНОМИЈА НАЈБОЉА У ЕВРОПИ, ЗАСЛУЖЕНО ПРИЗНАЊЕ

Пројекције Међународног монетарног фонда (ММФ) показују да ће српска економија бити најбоља у Европи у 2020.години, изјавио је министар финансија Синиша Мали уз оцену да то говори о отпорности домаће привреде, успешности спроведених реформи и одговорној политици државе током кризе изазване епидемијом корона вируса.

Мали је рекао да ће у години када се свет суочава са највећом економском кризом, Србија, по пројекцији ММФ, имати највећу стопу расту и најнижи пад у Европи у 2020.години.

''Ово је, као што је председник Вучић рекао, златна медаља. И ово је заслуга свих грађана Србије. Пре десетак дана пројекција ММФ била је да ће пад за Србију бити минус 3 одсто, пре два дана рекли су минус 2,5 одсто, а сутра ће изаћи са пројекцијом од 1,5 одсто'', рекао је Мали.

Мали је подсетио да је држава ове године донела два програма мера помоћи привреди са једнократном помоћи од 100 евра свим грађанима, одлагањем плаћања пореза и доприноса, гарантном шемом са пословним банкама, фондом за развој и мораторијумом на плаћање кредита.

''Све је то наш буџет поднео, све је то држава поднела како би условима кризе показала да највећи терет кризе треба да пређе на њу, а да грађанима што више олакшамо'', рекао је Мали и нагласио да Србији не прети ''црни сценарио'' као другим земљама и да нема затварања фабрика, отпуштања радника наводећи пример САД где је више од 40 милиона радника остало без посла.

Мали је нагласио да ће у буџету за 2021.годину бити више новца не само за повећање плата у јавном сектору, него и за капиталне инвестиције, улагања у водоводне мреже, аутопутеве, мостове, рехабилитацију железничких пруга јер јавне инвестиције утичу на раст БДП, запошљавају фирме, али и мотивишу приватне инвеститоре да дођу у Србију.

Мали је додао да је у Србију ушло 1,9 милијарди евра страних инвестиција у првих девет месеци чиме ниједна земља у региону не може да се похвали.

Мали је рекао да је пре два дана разговарао са представницима новоотворене канцеларије америчке Развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду и да ће за неколико дана изаћи пред пословне банке и грађане Србије са конкретним предлогом о кредитима.

''То ће бити повољни кредити на дужи рок отплате како би се малим средњим, чак и великим предузећима, омогућило да добију потребан новац и ликвидност, не само да преживе ову кризу него да наставе да инвестирају'', рекао је Мали.

Мали је истакао да је са стопом раста у 2020.години и са монетарном и фискалном стабилношћу, Србија позиционирана да највише расте у годинама које долазе.

''Ако се погледа стопа раста и пада других економија у региону и Европи, може се разумети колика је размера економске кризе у свету'', рекао је Мали.

''Смањују се плате, не раде фабрике, људи остају без посла. Код нас тога нема'', нагласио је Мали наводећи да су јавне финансије стабилне и да се од почетка кризе није повећала инфлација нити се променио курс евра у односу на долар.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк