Вести

МАЛИ: ВАЖНО ДА У БЕОГРАД ДОЂУ ПРИВРЕДНИЦИ ИЗ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали наставио је посету Краљевини Саудијској Арабији састанком са министром економије и планирања те земље Фаисалом Ф. Алибрахимом, као и са представницима Привредне коморе.

Мали је министру економије и планирања пренео макроекономске резултате које је Србија постигла у претходном периоду, као и потенцијале за улагање у нашу земљу.

“У последње две године, док је трајала криза изазвана пандемијом корона вируса, Србија је кумулативно остварила најбоље резултате по питању привредног раста у Европи, јавни дуг нам је под контролом, а незапосленост на историјском минимуму. Србија данас привлачи рекордан број страних директних инвестиција, више од свих држава региона заједно, а бројни су потенцијали наше земље за улагање. Добар пример је и наша сарадња са Уједињеним Арапским Емиратима, са којима имамо међудржавни споразум, а који су у року од десет година постали трећи економски партнер Србије. Исто толико има простора и за нашу сарадњу са Саудијском Арабијом” истакао је Мали.

Саговорници су истакли и важност успостављања директног лета између две земље, што би значајно допринело развоју туризма, и подстакло даље контакте привреде.

“Важно је да у Београд дођу привредници из Саудијске Арабије, али и министри економије и планирања, туризма, пољопривреде и представници Привредне коморе Краљевине Саудијске Арабије, дакле, да то буде шира делегација са конкрентим компанијама, како бисмо створили контакте и сагледали све могућности за сарадњу, којих заиста има много. У свету пуном неизвесности, потребни су нам пријатељи са којима можемо да сарађујемо на више поља”, истакао је Мали.

Представници Привредне коморе су изразили жељу да што више њихових приватних компанија послује у Србији, као и српских у Саудијској Арабији, и прихватили позив министра да дођу у Београд са представницима компанија заинтересованих за улагање у Србији.

Мали је овим састанцима завршио дводневну посету Краљевини Саудијској Арабији, током које се састао и са министром туризма Краљевине Саудијске Арабије Ахмедом Ел Хатибом и министром финансија Мохамедом Ел Џаданом, као и са представицима Саудијског фонда за развој.

 

 

 

Извор: Танјуг