Вести

МАРТИНОВИЋ: МЕЂУОПШТИНСКА САРАДЊА ОД ВЕЛИКОГ ЈЕ ЗНАЧАЈА

"Међуопштинска сарадња од великог је значаја за унапређење развоја читавог система локалне самоуправе, пре свега кроз заједничко ефикасније, економичније и сврсисходније обављање послова из надлежности јединица локалне самоуправе, а све у циљу пружања квалитетнијих услуга грађанима, што је у фокусу целокупне реформе јавне управе“, поручио је министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић на јубиларној 50. скупштини Сталне конференције градова и општина.

Мартиновић је објаснио да основа за успостављање оваквог типа сарадње проистиче из значајних разлика у капацитетима јединица локалне самоуправе, истакавши да се удруживањем градова и општина отвара простор и за спровођење будућих процеса децентрализације.

Мартиновић је нагласио да је Министарство у протеклих неколико година предузело значајан број активности у области унапређења система локалне самоуправе и јачања капацитета градова и општина, те да је, са циљем да их додатно мотивише за удруживање, спровело три јавна позива за подршку успостављању или развоју постојеће међуопштинске сарадње, у оквиру Фонда за међуопштинску сарадњу.

"Реализацијом прва два јавна позива пружена је подршка успостављању међуопштинске сарадње за укупно 46 јединица локалне самоуправе. Крајем прошлог месеца окончан је трећи јавни позив и очекујемо наставак доброг тренда подршке удруживању општина и градова“, рекао је Мартиновић.

Мартиновић је додао и да је последњим изменама Закона о локалној самоуправи питање међуопштинске сарадње детаљније разрађено, чиме су, како је навео, постављене добре полазне основе за развој овог института у будућности.

Уз поздравна обраћања председника СКГО и градоначелника Лесковца др Горана Цветановића и градоначелника Београда у име града домаћина Скупштине Александра Шапића, на догађају су се обратили и амбасадор Емануел Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Урс Шмид, амбасадор Швајцарске Конфедерације у Републици Србији и Пјер Кошар, амбасадор Републике Француске у Републици Србији.

Скупштина СКГО је најзначајнији скуп представника локалне самоуправе током године. Јубиларна 50. скупштина организује се у оквиру пројекта „Институционална подршка СКГО – трећа фаза“, који спроводи СКГО, а подржава Влада Швајцарске, а основна тема данашњег догађаја је улога и значај удруживања градова и општина у развоју локалне самоуправе. 

 

 

 

Извор: Танјуг