Вести

МИХАЈЛОВИЋ: ТЕПИЋ БИ ДА СЕБИ ПОДИЖЕ РЕЈТИНГ ПРИЧОМ О КОСТОЛЦУ

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да циљ обраћања Маринике Тепић Министарству и њој лично није брига за интересе грађана, већ привлачење пажње медија.

Михајловић је поводом отвореног писма потпредседнице Странке слободе и правде у вези са постројењем за одсумпоравање у ТЕ "Костолац", рекла да је на основу питања које је Тепић поставила јасно да није довољно информисана, иако је, како је рекла, као народна посланица имала прилику да присуствује седницама на којима је разматран и усвајан и Закон о планирању и изградњи.

"Уместо да водите рачуна о ономе што се дешава на седници и учествујете у расправама као чланица највишег законодавног тела, ви сте то заправо користили за личну промоцију, као што радите и сада, у случају поводом којег се обраћате Министарству. Јасно је да опозициони политичари и странке имају потребу да привлаче пажњу медија, али постоје и други начини да се то уради, уместо узбуњивања јавности изношењем полуинформација и паушалних оптужби које немају утемељење у чињеницама", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да Министарство грађевинарства и у том случају, као и у било којем другом, поступа искључиво у складу са законом, а не под било чијим притиском, па ни под притиском представнице опозиционе странке "којој није први пут да покушава да себи подигне рејтинг представљајући се као борац за здраву животну средину".

"Оптужбе Тепићеве за "саучествовање у тровању грађана Србије", само на основу тога што је неко министар надлежан за издавање употребних дозвола за оваква постројења, потпуно су неосноване, јер министарство којим руководим није могло издати било који акт, па тако ни употребну дозволу по службеној дужности, односно без претходно поднетог захтева инвеститора за издавање ове дозволе", рекла је Михајловић.

Како Михајловић објашњава, Законом о планирању и изградњи прописано је да се "употребна дозвола издаје на захтев инвеститора на кога гласи грађевинска дозвола, односно на захтев финансијера или лица на које је у катастру непокретности извршена предбележба стицања објекта у изградњи, односно лица на која је извршена предбележба стицања посебног дела објекта у изградњи".

"Чињеница је да Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре до овог тренутка није упућен захтев за издавање употребне дозволе, што значи да је оно издало само оне дозволе за које постоји захтев инвеститора, поднет у складу са законом и поткрепљен ваљаном документацијом, што је једино и могуће у складу са законима Србије", рекла је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг