Вести

НЕДИМОВИЋ: ИМАЋЕМО ДОВОЉНО ПШЕНИЦЕ ЗА ЦЕО БАЛКАН

Почела је жетва јечма у Србији, ускоро ће и пшенице. Са друге стране, пандемија коронавируса и криза у Украјини изазвали су глобалне несташице хране и инфлацију. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић је рекао да ће Србија имати бар три милиона тона пшенице приноса, што је довољно за цео Балкан.

Недимовић је изјавио да се кренуло са жетвом јечма, да ће принос бити бољи од десетогодишњег просека, мада не и рекордан. За десетак дана креће и жетва пшенице.

Очекујем добру производну годину за пшеницу, бар три милиона тона приноса, зависи од метеоролошких услова. Али у свету су огромни потреси на тржишту хране, ми морамо да водимо рачуна као држава шта се дешава. Ми јесмо велики произвођач хране и произведемо два и по пута више пшенице него што нам је неопходно, али не треба због извоза да у Србији останемо без брашна и пшенице", навео је Недимовић.

Недимовић је поручио да ће Србија имати довољно пшенице за цео Балкан.

"Србија потроши 1,3 до 1,5 милиона тона и за хлеб и за све остало, остало иде у извоз", рекао је Недимовић појашњавајући да то значи да имамо пшенице за две и по Србије.

Коментаришући цену малина, Недимовић је рекао да је откупна цена никад већа – 600 динара у ваљевском и шабачком крају, где се прво бере малина.

Недимовић је рекао да Србија има 20.000 хектара под малињацима, при чему 97 одсто малина оде у извоз, највише у Француску и Немачку.

Недавне временске непогоде оштетиле су путеве у ивањичком и ариљском крају, а министар обећава да ће држава већ сутра или прекосутра помоћи да се штета на инфраструктури санира.

Недимовић је најавио и да ће у сарадњи са Министарством пољопривреде Републике Српске од града бити заштићен запад Србије, баш како је заштићен и ваљевски крај. За аутоматску противградну заштиту је у ту сврху издвојено преко 40 милиона евра.

Недимовић је рекао и да је Србија извезла више јагода у претходних месец дана, него у истом интервалу прошле године када није било рата. Роба иде до Русије преко Турске и неких балтичких земаља, а отклоњен је и проблем са извозом јабука, рекао је Недимовић.

Цене основних животних намирница замрзнуте су још десетак дана.

"Ситуација није наивна. Ово што се сада дешава на тржишту хране у свету је дечја игра у односу на оно што ће бити за шест месеци или годину дана. Није било сетве у деловима Украјине, а питање је да ли ће бити жетве, а Русија је забранила извоз кукуруза и пшенице", подсећа министар. 

Недимовић истиче да је потребна потпуна будност свих институција и подсећа да су донете тромесечне квоте за извоз.

"Морамо да балансирамо, не сме да се догоди да буде да смо произвели, а ми да немамо. У Србији мора да буде свега и да имамо довољно за комшије на "Отвореном Балкану"", закључио је Недимовић. 

 

Извор: РТС1