Вести

НЕДИМОВИЋ: ПОЉОПРИВРЕДА НА ПРВОМ МЕСТУ

О значају сарадње, финансирања и промоције пољопривреде у оквиру 88. Сајма пољопривреде дискутовано је кроз панел "Пољопривреда на првом месту", а потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић истакао је да је буџет за подстицај нарастао два пута у последњих седам до осам година.

Говорећи о обртним средствима и набавци механизације, министар је рекао да су прошле и ове године "субвенције биле издашне" и да ће се са тиме наставити, те да су на располагању конкурси Светске банке, док смо са средствима из ИПАРД фондова "у петој брзини".

"Оно што нас чека је и конкурс Светске банке за сточаре и ратаре, чека нас позив везан за рурални развој. То су неке ствари које употпуњују читаву слику у овој 2021. години везано за финансијску подршку пољопривредницима која је из године у годину све већа", рекао је министар.

Недимовић је рекао да, иако је ова година била екстремно сушна, пољопривреда неће бити у "минусу", односно да ће бити остварен род на нивоу вишегодишњег. Према његовим речима, приноси кукуруза су на нивоу 6 до 6,3 тоне по хектару, а и сунцокрет је солидно родио.

Недимовић је овом приликом рекао да су ове године почеле озбиљне контроле како се користе исплаћена средства, а у неким случајевима утврђено је да се половина новца користи ненаменски или су у конкурсној документацији фалсификовани подаци.

Говорећи о примени Закона о сезонском запошљавању у пољопривреди Недимовић је навео да је на тај начин ангажовано 44 хиљаде људи, а све више на нашим пољима ангажовани су радници из иностранства.

Учесници панела су се сложили да је потребно унапредити сарадњу свих релевантних субјеката у пољопривреди и направити ширу стратегију развоја пољопривреде.

Синергијом ресорног министарства, пословних банака, прерађивача и произвођача може се доћи до нових стратегија у развоју пољопривреде, истакнуто је током дискусије.

Опција коју пољопривредни произвођачи највише бирају су субвенције државе, које реализују путем пољопривредних кредита код банака.

 

 

Извор: Танјуг