Вести

ОБРАДОВИЋ: ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић рекла је да се градовима и општинама жели помоћи да реализују кључне пројекте за локални развој, попут увођења еУправе и савремених технологија, боље бриге о лицима са посебним потребама, организацију културних, спортских и других манифестација...

"Све ово може да поправи живот у једном граду. Од инфраструктурних пројеката до подршке неким културним и музичким дешавањима... Најразличитији су захтеви локалних самоуправа", рекла је Обрадовић.

Навела је да је локалним самоуправама сада посебно тешко да определе новац за оно што је неопходно у време епидемије ковида-19, те се покушава, рекла је, да се пронађе баланс и да се помогне.

Јавни позив за најбољи град или општину, односно локалну самоуправу у Србији у 2020. години расписан је као вид финансијске подршке за даље унапређење добре управе и управљања на локалном нивоу.

Награда се додељује за четири области: ефикасност и одговорност, транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе, одговорност и владавина права и равноправност и анти-дискриминација.

За тај пројекат опредељено је 9,2 милиона динара, односно по 2,3 милиона победницима у свакој од четири области.

"Важно је да се инсистира на ова четири принципа, да су они појављују у руковођењу градова и општина", истакла је министарка.

Рок за пријављивање је двадесет дана од дана расписивања јавних позива и неопходно је да локалне самоуправе имају потпуно припремљену пројектну документацију.

Најбољи у 2019. години биле су општине Медвеђа и Бечеј, као и градови Ужице и Пожаревац.

 

У наредним данима конкурс за отварање нових ЈУМ

 

У наредних неколико дана биће расписан конкурс за успостављање нових јединствених управних места (ЈУМ) широм Србије, најавила је Обрадовић.

 

Обрадовић је рекла да је то омиљени пројекат Министарства и подсетила да су за сада у 14 градова и општина отворена јединствена управна места, где грађани на једном месту могу да заврше све административне послове.

 

Обрадовић је рекла и да су недавно потписани уговори са Тополом, Параћином и Косјерићем, те да ће и тамо током 2021. године добити отворена јединствена управна места.

 

Министарство је ове године наменило 40 милиона динара за отварање таквих шалтера.

 

То је веома значајно и представља унапређење рада са привредом, како би градови и општине постале много ефикаснији сервис грађана, навела је Обрадовић.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг