Вести

ОРЛИЋ: РЕГИОНАЛНА САРАДЊА ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА СРБИЈЕ

У Скупштини Србије окупили су се посланици из свих 13 земаља чланица ПС ЦЕС, заједно са гостима из других земаља и представницима међународних организација, после дуже паузе изазване пандемијом корона вируса.

Председник Народне скупштине Владимир Орлић овом приликом је рекао да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Србије.

Нагласио је да Србија пружа значајан допринос Организацији за црноморску економску сарадњу, као и јачању њене ефикасности и видљивости.

Орлић је истакао да је Србија од приступања тој организацији 2004. године опредељена за развој и јачање пријатељских односа са свим државама чланицама.

"За Србију је од приоритетног значаја очување мира и стабилности како у региону ЗБ тако и шире, постојање што интензивније узајамно корисне сарадње у свим областима и дијалог као средство за тражење решења за сва отворена питања", поручио је Орлић.

Теме генералне дебате биће улоге парламената и међупарламентарне сарадње у стимулисању економског раста у ширем црноморском региону, изазови и перспективе сарадње у области пољопривреде у државама чланицама ЦЕС након пандемије, улози парламената у стимулисању страних инвестиција, као и о социјалном утицају избегличке кризе у државама чланицама ЦЕС.

На заседању Генералне скупштине поред Србије учествују делегације земаља чланица Северне Македоније, Румуније, Бугарске, Грчке, Албаније, Грузије, Јерменије, Азербејџана, Молдавије, Руске Федерације, Турске и Украјине.

 

 

Извор: Танјуг