Вести

ПЕТКОВИЋ: "ЕЛЕКТРОСЕВЕР" ДОБИЈА САМОСТАЛНОСТ У СНАБДЕВАЊУ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је у Бриселу, где су Београд и Приштина уз посредовање специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, договорили мапу пута о примени споразума о енергетици постигнутог 2013. и 2015. године, да "Електросевер" добија самосталност у снабдевању електричном енергијом на северу покрајине.

Петковић је истакао и да је договором о мапи пута за спровођење споразума о енергетици отворен пут за формирање Заједнице српских општина, што је био услов власти у Приштини, а на чему Србија све време инсистира.

Петковић објашњава да је договорен скуп корака, рокова и одговорности обе стране, који почињу да теку од тренутка давања лиценце "Електросеверу" за снабдевање електричном енергијом, што подразумева и дистрибутивне услуге изадавања рачуна, наплата, одржавање мреже и физичко повезивање потрошача.

"То значи да имамо самосталност у снабдевању електричном енергијом на северу КиМ. Тиме смо сачували мир и стабилност, осигурали нормално снабдевање електричном енергијом, а у времену које долази решаваћемо и питања многих рестрикција на северу КиМ, слабог напона електричне енергије и кренућемо у обнову инфраструктуре енергетског система на северу КиМ", поручио је Петковић.

Петковић је у Брисел посебно нагласио да све правне обавезе, сваког потрошача на северу КиМ почињу да теку од оног тренутка када потпишу уговор са "Електросевером" и подвукао да "нико пре тога не може ништа да наплати на северу КиМ".

"Са снабдевањем, са дистрибутивним услугама и чињеницом да ће из централне Србије поново моћи да тече електрична енергија у правцу севера КиМ ми ћемо имати заокружен систем санбдевања севера КиМ електричном енергијом”, закључио је Петковић.

Петковић додаје да се у договореној мапи пута напомиње да ће се у потпуности поштовати споразуми о енергетици постигнути 2013 и 2015. године и наглашава да ће лично, са представницима Министраства енергетике, на терену пратити имплементацију договореног.

"Наши људи могу да буду мирни и спокојни јер Приштина више нема никакав аргумент да ће да упада у Валач, насилно заузима ту важну трафо станицу и прави насиље на северу КиМ или искључује цео север (покрајине) и потрошаче Србе да немају струје. Све то више није могуће, а ”Електросевер” ће бити задужен за снабдевање електричном енергијом на тој територији", рекао је Петковић.

Петковић је новинарима у Бриселу показао и два писма који представљау "пакет договора" о енергетици које потписује Лајчак, којим се гарантује трајно присуство "Електросевера" у Валачу и сагласност ”Електросевера” о свакој активности око електричне мреже на северу КиМ односно сагласност Енергетске заједнице да "Електросевер" има способност да у потпуности обавља све потребне услугу за снабдевање елктричном енергијом потрошача са севера КиМ.

 

 

Извор: Танјуг