Вести

ПЕТКОВИЋ: У БРИСЕЛ ИДЕМО ДА БРАНИМО ПОЗИЦИЈУ БЕОГРАДА

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић рекао је да делегација Београда на дијалог у Бриселу иде да се бори јер је то, каже, једино место где можемо да разговарамо. Од почетка године до данас било је више од 60 инцидената на Косову и Метохији.

Петковић је рекао да Приштина генерише "ужасно тешку" атмосферу пред наставак дијалога у Бриселу.

Циљ свега тога, према његовим речима, јесте да се поткопа дијалог и изврши притисак на Србију и председника Александра Вучића.

"Имате велики притисак на Београд и Вучића, а са друге стране велику подршку од стране запада према Куртију који се понаша тако да нико на западу не реагује на провокације, увреде, претње јер је Косово чедо западних сила и да га не треба критиковати и кад погреши, а Београд треба", навео је Петковић.

Наша делегација, како каже, иде у Брисел да брани позицију Београда.

"Вучић је јуче из срца рекао у Прохору Пчињском - борићемо се храбро, истрајно и водићемо рачуна о будућности нас и наше деце", истакао је Петковић.

Подсетио је да је Курти на самиту у Тирани под ноге бацио регионалну и економску сарадњу Западног Балкана, која би помогла да се превазиђу проблеми.

"Он одбацује договорену декларацију јер жели да пише Република Косово, а то је за нас неприхватљиво", напоменуо је Петковић.

 

Више од 60 инцидената од почетка године 

Додао је да је истог дана епископ Теодосије служио литургију у Храму Христа Спаса у Приштини, након чега је, каже, од албанских политичара кренула бујица најгорих напада и изјава.

"Док видите студенте из Приштине како графитима и увредама мржње скрнаве цркву, све то немо посматра албански полицајац. Да ли они могу да буду онда заштитници српских цркава и манастира, како Курти пише у писмима Унеску", запитао је Петковић.

Петковић је рекао да је од почетка година било више од 60 инцидената, што је већ две трећине у односу на целу прошлу годину.

"Како ћемо њих да заштитимо, наше људе који живе у Метохији, у селима окружени Албанцима.  У Брисел идемо да се боримо јер је то једино место где можемо да разговарамо, а то је боље него да имамо инциденте на терену. Боље преговарати него ратовати. Водимо рачуна о будућности, стабилности и просперитету западног Балкана. Да бисмо могли да наставимо са страним директним инвестицијама, морамо да преговарамо и имамо стабилност", нагласио је Петковић.

Србима на Косову и Метохију поручио је да ће Београд у Бриселу инсистирати на формирању Заједнице српских општина.

"Да идемо у правцу будућности, то је неопходно и Србима и Албанцима. Нама је усуд да живимо једни са другима или једни поред других на КиМ, и морамо да се договоримо о нашој будућности", истакао је Петковић.

 

 

Извор: РТС 1