Вести

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ЛУИЂИЈЕМ ДИ МАЈОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Луиђијем ди Мајом, са којим је разговарао о даљем развоју билатералне сарадње, евроинтеграцијама Србије, геополитичким приликама и регионалним односима.

„Италија је међу водећим страним инвеститорима у Србији, убедљиво први страни партнер према вредности инвестиција у нашој земљи, а на другом месту према броју реализованих пројеката. И поред тога настављамо да стварамо још стимулативније пословно окружење, кaко бисмо привукли нове стране улагаче“, истакао је председник Вучић напомињући да је веома важно то што је Италија наш регион ставила високо на листу спољнополитичких приоритета.

Председник Вучић је захвалио Италији на отвореној и континуираној подршци европским интеграцијама Србије, те истакао да цени личну подршку шефа италијанске дипломатије Ди Маја напорима Србије на свом европском путу.

Говорећи о регионалним приликама, председник Вучић је поручио да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са Приштином, као јединим начином за постизање обострано прихватљивог договора додајући да су мир, стабилност и сарадња од највеће важности за будућност Западног Балкана.

По питању сукоба у Украјини, председник Вучић је још једном подвукао да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета сваке земље, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација, те да је спремна да помогне Украјини, у складу својих могућности.

Италијански шеф дипломатије Луиђи ди Мајо током састанка је рекао да та земља препознаје све што је Србија урадила на путу ка Европској Унији, посебно када је реч о уставним и другим реформама, које су омогућиле отварање кластера 4.

„Италија је снажан заговорник приближавања Западног Балкана европској породици и ми улажемо велике напоре како бисмо нашим партнерима из ЕУ објаснили ситуацију у региону и потребу за проширењем. Европска Унија мора да пружи већу економску подршку региону“, рекао је Ди Мајо.

 

 

 

Извор: Танјуг