Вести

ШАПИЋ: РАДИМ СВОЈ ПОСАО НАЈБОЉЕ ШТО УМЕМ И ЗНАМ

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да није желео својим присуством да врши притисак на одборнике те да је то једини разлог што јуче није присуствовао седници на којој се расправљало о његовом разрешењу.

Шапић је на конференцији за медије, одговарајући новинарима на питање, рекао да је то прва седница на коју није дошао и подсетио да је био присутан на првој Скупштини, када је било конституисање, али се није јављао за реч и на другој на којој се такође није јављао за реч док га нису изабрали.

"Пошто је јуче постојала могућност да будем смењен са овог места, нисам желео да својим присуством неко помисли да на било који начин вршим притисак. То је одлука одборника, они могу на свакој седници да ме скину, ја сам то више пута рекао", рекао је Шапић.

Додао је да то није желео како због одборника из владајуће коалиције, тако и опозиционих одборника јер би, додаје,  можда неком од одборника из владајуће коалиције да га је видео да седи тамо било непријатно да гласа против њега.

Наводи да када се сакупе потписи трећине одборника, онда не може да се гласа за ту тачку, већ је обавезна и указује да би тако да није била седница јуче, на првој следећој Скупштине та тачка била на дневном реду.

"То је разлог што нисам био, не постоји други, бићу на следећој седници, на крају крајева мислим да сам у последњих 15 година једини градоначелник који је био на свакој када су теме у питању", навео је Шапић.

Наводећи да је чуо јуче да су га прозивали да се уплашио, Шапић иронично примећује да и он има право да се уплаши јер је човек од крви и меса.

"Доћи ћу ја на следећу скупштину, потрудићу се да смогнем храбрости да дођем, па ће имати прилику да ме питају као и сваки пут, а ја ћу им одговарати као и сваки пут као што сам одговарао јер то јесте демократија и начин на који треба да функционише парламент", истиче Шапић.

На питање Н1 кога и чега се уплашио, Шапић је са иронијом рекао да се уплашио одборнице ССП-а Миле Поповић.

"Миле Поповић сам се уплашио, ако ме прође до следеће седнице страх, доћи ћу, ако не, нећу", додаје Шапић.

Истиче да је чак и на тему коју му највише замерају везано за своју кућу, дозволе, као и начин на који је реконструисана, озакоњена... говорио на прошлој седници.

"Сваки пут да одговарам на нешто што сам у потпуности испричао, не пада ми на памет. Навео сам сваку службу и институцију које се тичу куће у којој живим", рекао је Шапић и иронично приметио да је нормално да се објављује његова адреса.

Додаје да је то у реду када је он у питању, а када су други у питању онда је то угрожавање безбедности и њихове породице. 

На питање како коментарише то што се СНС и СПС нису изјашњавали, Шапић каже да они нису гласали за његову смену.

"Било је да ли сте за смену или не, да су гласали трајало би још два сата. Уколико би то тумачили можда шаљу неки сигнал, не знам. Могу на свакој скупштини да ме смене, али ја нећу променити ниједан свој став. Ако људи који су ме поставили на ово место у једном тренутку буду сматрали да одлуке које иницирам и ствари које спроводим, се не уклапају са њима, они ће да ме смене", рекао је Шапић.

"Ако вас нешто занима што се тиче СНС или неког њиховог члана, питајте њих, ја не могу да говорим о другим члановима, радим свој посао најбоље што умем и знам, немам ниједну замерку ни на кога да видим да ме кочи свесно, мислим да функционишемо добро, да смо променили ствари које нису добре, задржали добре, али морала би да буде на следећој седници и претпостављам да је то разлог зашто су се одлучили да се јуче одржи седница", навео је Шапић.

 

За последња три месеца реконструисано више од 40 улица

Шапић је изјавио да је за последња три месеца у главном граду Србије реконструисано више од 40 улица и оценио да је то показатељ да може да се ради квалитетно, у року, а да саобраћај буде што мање угрожен.

Према његовим речима, донета је одлука да, од ове године, све што има да се заврши до 15. децембра, када су у питању централне градске улице, а да радови буду настављени од 7. јануара, како би се избегле саобраћајне гужве у време празника прецизирајући да је за реконструкцију улица обезбеђен новац ребалансом буџета у септембру.

"Изузетно сам поносан јер мислим да смо начином, бројем и квалитетом радова вратили поверење Београђана. Идеја је да највећи број улица буде рађен следећег лета, али радова ће бити и у осталим периодима године, с тим што ћемо водити рачуна о томе када су највеће гужве у саобраћају и празници", рекао је Шапић.

Шапић је рекао да ће од наредне године сви запослени у београдским јавним предузећима, који изводе радове на улици, носити прслуке како би били препознатљиви грађанима. 

"Циљ је да грађани знају шта ми радимо на улици, али и како би на тај начин поднели још већу одговорност и показали спремност за оно што радимо", навео је Шапић.

Како каже, буџетом за следећу годину ће се определити новац и за реконструкцију још једног броја улица, што ће убудуће бити континуирани процес. 

Шапић истиче да ће ове године бити расписан конкурс за пријем нових Београдских личних пратилаца – "Белих".

Како је појаснио, биће примљено 50 нових "Белих", а у плану је да следеће године тај број буде 500.

"То су људи који ће обилазити школе, помагати грађанима, уливати додатну сигурност и бити пријатељи Београђана. Град је за сада дефинисао 78 локација за централне градске општине, а треба да дефинише још 30 локација за приградске општине, које ће се користити као станице где ће 'Бели' бити у служби и на корист свих грађана нашег града и водити рачуна о јавном реду и миру. Приоритети ће им бити помоћ родитељима који остављају децу код вртића и школа, паркови, сва места на којима деца проводе доста времена, као и регулисање комуналног реда", рекао је Шапић.

Пренео је да је Град упутио поруку угоститељима да ће од првог децембра бити строже казне за све који не поштују Закон о буци, те да ће у оквиру Секретаријата за надзор, инспекцију и комуникацију постојати екипе које ће се бавити само том врстом проблема, што значи да неће бити привилегованих тамо где се примети кршење закона.

Шапић је истакао да је уређивање београдског приобаља почело од Савског шеталишта, подсетивши да је, у складу са законом, расписан конкурс за постављање сплавова.

"Након конкурса почеће лицитација која ће бити јавна, позиције сплавова на Савском шеталишту су већ обележене и неће их бити код рени бунара. Сваки сплав имаће пречистаче отпадних вода, прикључак за воду и струју и плаћаће се закуп за коришћење градског добра. Тиме ћемо уредити Савско шеталиште, а онда ћемо ићи даље", рекао је Шапић.

Нагласио је да ће до средине фебруара бити спроведене вода и струја, а они који нису добили дозволу мораће да уклоне своје сплавове у року од 30 дана.

Шапић је навео и да је у припреми и нови буџет, а да се на седници крајем ове године очекује да дође до квалитативног помака који ће Београђанима олакшати свакодневни живот.

 

Размишљамо о наменским становима, али то је дугорочно решење

Шапић је рекао да се разматра изградња наменских станова, али да је то процес који траје неколико година и неће решити тренутни проблем високих цена станарина.

Шапић је на конференцији за медије рекао да дугорочно гледано Београд може да изађе у изградњу наменских станова, за одређене категорије или потенцијално јефтиних станова или који ће бити у власништву Града па ће бити контролисана цена ренте.

"Али, говоримо о периоду од најмање три, четири, пет година, а цена ренте је сада проблем највише због броја Руса који су дошли.  Жао ми је, знам да људи који нису из Београда, студенти, људи који овде раде, малтене их избацују, кажу имају бољу понуду, цене су отишле у недоглед, али не знам који је модел да проблем решимо сада", рекао је Шапић.

Додаје да ни јуче на седници од опозиционих одборника није чуо предлог решења за сада, већ само за дугорочно.

"То ми је у реду, о томе размишљамо и на томе радимо, али не знам који потез градска власт може да донесе да би натерала некога да свој стан изда за једну цифру, а не за другу", рекао је Шапић.

 

Ваздух јесте загађен, али не плашимо људе да ће поумирати од тога

Шапић је изјавио да је чињенично стање да је ваздух загађен, али да не би требало плашити људе да ће умирати од тога.

Шапић је подсетио на то да су јуче опозициони одборници у Скупштини навели да ће умрети 70.000 људи и позвао их да то не раде.

"Немој то да радимо, није то баш тако, а да ли на томе треба радити, треба", рекао је Шапић.

Каже и да није чуо предлог шта треба да се уради како би се загађење смањило за 10, 15 дана. 

Истиче да никада ни он, ни људи око њега, нису рекли да не треба радити на заштити животне средине дугорочно.

"Треба да радимо на доношењу разних мера за смањење загађења и доносимо - 100 аутобуса на гас је једна од мера, а знам и да је Град мењао котлове, ми ћемо то наставити", рекао је Шапић.

Истиче да покушава да се уђе у што еколошкији начин грејања, али да је то процес, као и са аутомобилима.

Када је реч о индивидуалним ложиштима, Шапић позива све да замисле да свако ко има могућност да се прикључи на гас, али неће да плате прикључак, буде санкционисан.

"Кажемо да они који неће биће кажњени, како би реаговали ти људи, како би јавност реаговала, рекли би то је демократија, кршење људских права. Ако му дамо субвенцију, они који су платили ће да питају што мени није дата субвенција. Покушавамо да нађемо меру", рекао је Шапић.

Шапић истиче да не воли да се та тема злоупотребљава.

"Нико не воли да удише нездрав ваздух, да ли смо имали загађење 20,30 година, могуће, да ли су климатске промене допринеле до мање кошаве, ветра, не знам. Многе мере ћемо предузимати, са многим мерама опозиције се слажемо и радимо их, али нико није рекао шта да радимо одмах. Није тачно да ту тему занемарујемо, само је питање шта може да се уради преко ноћи", рекао је Шапић.

 

Не може се умањити цена грејања, а да се не прати цена гаса

Шапић је изјавио да се не може умањити цена грејања, а да се не прати тржишна цена гаса.

Шапић је на конференцији за новинаре истакао да је тачно да нису умањени рачуни за грејање за 15 дана у октобру када је грејна сезона одложена, али да је сезона одложена како би се уштедео гас и како цена грејања не би морала да прати тржишну цену гаса.

"Процена је да би 2.000, 3.000 динара био умањен рачун у односу на оно колико се плаћа. Сада се само поставља питање да ли треба да се донесе одлука да буде тржишна цена гаса која је била све време. Рачуни нису скакали", рекао је Шапић.

Указао је да они који се греју на пелет, који је скочио дупло у ових пар месеци, сада и грејање плаћају дупло, а да Београђанима који се греју преко централног грејања цена уопште није скочила.

"Тих 15 дана смо изашли и трудили се да будемо искрени, да не би скакала цена и пратила тржиште гаса, хајде да уштедимо ових 15 дана, да додатно напунимо наша складишта, да сачувамо гас, да уколико буде ишла цена више, да не би морала цена грејања да прати цену гаса", рекао је Шапић.

 

 

Извор: Танјуг