Вести

СЕЛАКОВИЋ: ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу свечано је откривен на скверу између улица Гундулићев венац, Дринчићеве, Палмотићеве и Булевара деспота Стефана, у оквиру манифестације "Дани Београда".

Споменик, који је висок четири метра без постамента, открили су министар спољних послова Никола Селаковић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић и председник општине Стари град Радослав Марјановић.

Селаковић је рекао да је празник за Београд и да је откривен споменик једном од најсјајнијих владара српске средњовековне епохе - великом ратнику, државнику, правнику, дипломати, поклонику уметности, а и самом књижевнику и уметнику.

"Човеку коме дугујемо да у будућности много више о њему говоримо и откривамо скривене стране његове личности, а оне су скривене само одсуством жеље људи да нешто о њему сазнају", рекао је Селаковић.

Селаковић је подсетио да је деспот Стефан Лазаревић од угарског краља Жигмунда изборио град Београд и од једне пограничне угарске вароши направио "капију Балкана, најважнији град овог дела Европе".

Селаковић је рекао да је Србија, захваљујући мудрој политици деспота Стефана Лазаревића, процветала и да су у њу долазили уметници, мислиоци, филозофи тога доба, прве половине 15. века.

Селаковић је додао да је деспот Стефан Лазаревић Београд почео да чини великим и сјајним градом и да је у његово време Београд први пут постао престоница.

"Данас, на почетку треће деценије 21. века не треба нам други путоказ него путоказ деспота Стефана Лазаревића, нашег светитеља, владаоца коме смо данас овде подигли споменик са жељом да просветимо све оне међу нама који о њему не знају довољно", нагласио је Селаковић и поручио онима који критикују споменик деспоту Стефану Лазаревићу да прво сами погледају шта су урадили за Београд.

"Уверен сам да ћемо у времену пред нама, управо у Београду, многим нашим великим људима, писцима, песницима, државницима, знаменитим Србима, али и Српкињама бити у прилици да подижемо оваква дивна знамења и да сваки део нашег прелепог града постане још лепши тиме што ће бити украшен спомеником који ће бити наше мало одужење онима који су читав свој живот посветили Србији", рекао је Селаковић.

У Београду већ постоји споменик деспоту Стефану Лазаревићу, једној од најважнијих личности српске историје, а налази се на платоу Горњег града Београдске тврђаве и дело је вајара Небојше Митрића.

 

 

Извор: Танјуг