Вести

СТЕФАНОВИЋ: ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ДА СЕ ВРАТИ ОБАВЕЗНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА

"Уколико желите да остварите резултат у било ком ресору, кључни су они потези које повучете одмах на почетку. Морате већ у првим данима сагледати постојеће стање и одредити шта су вам стратешки циљеви. Јако је важно да не изгубите ниједан једини секунд на разноразне техничке и протоколарне ствари, већ да се усредсредите на планирање реализације суштинских циљева и одмах кренете у ту реализацију. Само тако можете обављати поверену дужност ефикасно, а у мом ресору и наставити добар рад претходника", рекао је Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић.

Пандемија коронавируса је свакако успорила темпо у влади?

- Борба против ковида практично је кључна ствар која је обележила целу годину за нама. Одговор наше државе, односно свих институција, показао је да је Србија данас стабилна и одговорна земља, која је адекватно реаговала у суочавању са овим изазовом. Поносан сам на војно здравство, које се снажно укључило у борбу против ковида и дало свој максимални допринос у његовом сузбијању. Наши лекари и медицинско особље су на себе преузели тежак терет и лавовски су се борили за здравље нашег народа. Не треба ни да подсећам да су у војној болници на Карабурми лечени пацијенти са најтежим симптомима.

* У овој години се свакако очекује лагано попуштање пандемије, па да се вратимо на питање шта су кључни циљеви које сте зацртали себи у овом ресору?

- Наставак модернизације и опремања, како би војска била још ефикаснија, снажнија и респектабилна, не само у нашем региону већ и шире од тога. Чујем често критике да нисмо у рату и слично, али капацитет и снага војске у одбрани земље су управо кључни у одвраћању свих оних који би и помислили не само да нападну нашу земљу већ и да је угрозе на разне начине. Јака војска је гарант стабилне земље.

* Повећање плата је највише обрадовало припаднике војске и МО?

- Свакако, један од кључних циљева које смо зацртали за 2021. годину јесте повећање стандарда војника. Највећа повећања добиће они чије су плате и најмање у овом тренутку, дакле војници, након тога подофицири и најмања официри. Сви ће добити повећање, с тим да највеће иде за оне који данас имају најмање плате. Захвалан сам председнику Вучићу што смо се изборили за то повећање, посебно с обзиром на тешке услове у пандемији ковида. За нас је такође веома важан пројекат изградње станова које припадници војске могу купити по ценама које су знатно испод тржишних, који је председник покренуо. То је значајан подстицај и за наше припаднике да остају у систему одбране, али и за младе људе да своју каријеру започну баш у овом систему.

* Ваша изјава да се разматра враћање обавезног служења војног рока изазвала је буру расправа у јавности.

- Да, а да још увек нисмо донели било какво коначно решење. Ипак, драго ми је, јер то доживљавам као једну врсту јавне расправе, јер су ставове већ изнели најразличитији људи, струка, удружења, па и они који немају никакве везе са темом, али су желели да се огласе. Ми ћемо се, када будемо доносили одлуку, водити искључиво тиме да ли би она била корисна за Србију, њене грађане и војску.

* Ви сте лично за увођење обавезног војног рока. А највише критика стигло је из опозиције…

- Не морам посебно да објашњавам колики је значај јаке војске за наше грађане. Они највеће поверење имају у војску, те сматрам да сам народ најбоље зна због чега је то тако. Војници су увек ту када је тешко, увек су ту да помогну свом народу и увек су ту уз свој народ. Мој став је да треба да се врати редовно служење војног рока. Пре свега, због јачања резервног састава, јер ми сада губимо по две генерације – генерацију оних које не упућујемо на служење војног рока и генерацију која због година живота више не спада у активну резерву. Уколико ова идеја заживи, свакако да тиме што ћете доћи на служење војног рока нећете аутоматски постати професионални војник. Млади људи ће кроз одслужење војног рока свакако имати прилику да се упознају са војском и прођу различите обуке. Рецимо, обука за вожњу возила различитих категорија ће им бити од користи у животу и ван војске. Да ли ће се по одслужењу војног рока одлучити да започну каријеру у нашим редовима – ми бисмо волели, али то је одлука која је на њима. Међутим, наравно да неће као регрути који су дошли управљати сложеним борбеним системима и обављати одговорне послове које систем одбране подразумева и који пре свега захтевају дуготрајне обуке, како то раде професионални војници… Највише критика се чуло заправо из редова бивше власти, која је управљала системом одбране дужи низ година и у чије време смо имали укупно два авиона која могу да полете, и то ако један од њих није на ремонту, и која је пустила да у периоду од 2000. до 2012. свим ресурсима које имамо полако истекне рок трајања, а да истовремено не набавимо ништа респектабилно. Многи у региону су трљали руке задовољни колико нам је војска заиста била слаба, а данас кукају и бесне што је јака. Имају право да критикују, али мислим да резултати рада и реалности из времена њихове власти и овог периода довољно говоре сами за себе.

* Тврде и да су они модернизовали војску, а ви сада хоћете назадне идеје о војном року.

- Припадници војске би вам најбоље објаснили шта је та њихова модернизација значила, они воле да кажу да је војска у том периоду уништена више него и НАТО пројектилима. У великом броју развијених земаља се размишља о служењу војног рока, а у некима оно постоји и данас, између осталог и због сналажења што већег дела становништва у разним ванредним ситуацијама, почев од поплава, земљотреса…

* Шта војску очекује у погледу улагања у наредном периоду?

- Између осталог, и унапређење услова рада, кроз инвестирање у модернизацију смештајних и тренинг капацитета, као и наставак опремања, иако је у претходном периоду у том погледу заиста много урађено. Захваљујући залагању председника Вучића, имали смо огромне инвестиције, почев од тога да имамо нову ескадрилу МИГ-29, нове МИ-35, тенкове Т-72 МС и оклопна извиђачка возила БРДМ-2МС, донацију Руске федерације, до система панцир. Наравно, наставићемо да радимо на набавци нових система у складу са потребама Генералштаба и у складу са нашим стратешким опредељењем са ослањањем на домаћу памет. Радићемо на даљој модернизацији „орла”, развоју „маљутке”, „мистрала”, МРАП и других средстава. Осим наоружања, наравно, инвестираћемо и у опрему и у обуке, јер су људи наш приоритет.

* Постоје ли притисци да се наруши војна неутралност Србије?

- Србија је навикла да живи са притисцима и не обазире се на њих. Као мала земља која није у лакој ситуацији и која мора да се бори за себе сваког дана, ми разумемо ту врсту притисака и наше је да им се одупиремо… Врло ефикасно сарађујемо и са Руском Федерацијом, са којом имамо велики број активности током године, са Кином, са САД, и са НАТО и са ОДКК. Трудимо се да увек буде само један циљ, испуњење наших националних интереса, да наша земља увек буде на првом месту. То је оно на чему ради председник, на чему ради влада, а Министарство одбране врло ефикасно прати те циљеве.

* Шта је најважнији безбедносни изазов у овом тренутку?

- Безбедносна и политичка ситуација у нашој јужној покрајни. Косово и Метохија је наравно наше најважније национално питање. Ми ситуацију пратимо на дневном новоу, да би учинили све да заштитимо безбедност српског народа и нашег духовног наслеђа. Иако не желе увек да слушају како то изнова и изнова говоримо, наш посао је да константно указујемо свим међународним партнерима на њихову угроженост и обавезу поштовања међународног права. Наравно, свесни смо чињенице да је овај део наше територије под контролом приштинских структура, али се боримо и да наш народ добије подршку када се боре са поплавама и када су им потребне вакцине против ковида. Ми јесмо за дијалог под окриљем ЕУ, али ту много зависи и од саме ЕУ, јер Србија свакако није отирач за ноге, да нас с прегазе и сви остваре своје интересе.

* Колико се данас разликује позиција Срба на Косову и Метохији у односу на период од пре десет година пошто опозиција редовно критикује председника по том питању?

- Политика председника Вучића је у претходним годинама била одговорна и државничка. А најбољи судија за то је свакако наш народ на Косову и Метохији, који му даје убедљиву подршку. Ни Бриселски ни Вашингтонски споразуми нису нанели штету Србији, напротив, ојачали су позицију Срба на Косову и Метохији, који су нажалост одлукама претходне власти били доведени у безизлазан положај. Баш у време власти ових критичара, косовски Албанци су прогласили једнострану независност 2008. године, а они су потом донели цео низ одлука којима су својски допринели смањивању суверенитета Србије на Косову и Метохији. О њиховом лицемерју говоре и информације да се до 2008. Србија спремала за улазак у НАТО, а да су они од САД једино тражили да им не признају такозвано Косово док им не прође изборна кампања. Такви људи данас критикују Вучића, који се бори свим снагама да исправи катастрофалне последице њихових одлука и заштити Србе на Косову и Метохији.

* Промена власти у САД, као и начин на који је изведена централна власт, тема су светских медија. Хоће ли смена власти у Америци утицати на Србију и на који начин?

- Наш циљ је да будемо у што бољим односима са САД, као једном од намоћнијих држава света, баш као и са Кином, са Немачком, са Русијом, као и са ЕУ, која је наш стратешки циљ. Мој циљ у ресору одбране је да имамо што бољу сарадњу са министарствима одбране свих тих земаља. Свако ко мисли да је ако викне неку паролу на телевизији већи патриота, у потпуној је заблуди. Највећи патриотизам је када обезбедите нешто за Србију, и да наша војска јача, да се у нашој земљи отварају нова радна места, да економија снажи и да остварујемо и да штитимо своје националне интересе. То је баш оно што председник Вучић ради. Међународни углед Србије који је подигао, омогућио нам је управо и да у нашу земљу долазе инвеститори, да војска може да набавља опрему и са Истока и са Запада, али и да можемо данас да бирамо коју ћемо вакцину да примимо, да те вакцине добијемо пре других и још много тога. Нјегова политика, за коју су многи говорили, а ту сам реченицу чуо више пута, „неће то моћи довека”, доказала се као политика која је најбоља за Србију. Србија на првом месту, а са свима осталима сарадња.

 

 

 

Извор: Објектив